Rivierenland 1 met winst uit de startblokken in de SOS competitie

Dinsdag 29 oktober speelde ons eerste team een thuiswedstrijd tegen Zevenaar. Zevenaar ligt achter Arnhem. Voor onze tegenstanders was het dus een hele toer om op tijd te komen te zijn, maar ze waren toch keurig om 19.45 uur aanwezig.

Op papier hadden we een makkelijke wedstrijd moeten hebben. Het team van Zevenaar miste zijn sterkste speler en gemiddeld hadden ze zo’n 160 ratingpunten minder dan wij. Dat moet te doen zijn, zou een mens denken. En aanvankelijk leek het daar ook wel op. Eén van onze tegenstanders zei achteraf dat hij na een uur of twee had verwacht dat het 7-1 voor Rivierenland zou worden….

Jorge was als eerste klaar. Hij wist een makkelijke overwinning op zijn tegenstander te boeken. Even later was ook Hans klaar (fijn dat hij er weer was trouwens!). Het was een typische Hans-partij. Zeer scherpe stelling die hij mooi naar winst afwikkelde. Verder stond Evert al vrij snel een kwaliteit voor en als een Boa Constrictor wist hij zijn tegenstander langzaamaan steeds meer af te knijpen. Dit type eindspelen winnen behoort tot Evert’s specialiteiten. Rudy, op bord 2, had de hele avond een fijne stelling. Er was één probleem. Rudy leidt de laatste tijd weer aan het zogenaamde Grischuk syndroom. De befaamde Russische grootmeester heeft er patent op om in hevige tijdnood te komen. Dan laat hij zijn sterkste spel zien, zo lijkt het vaak. Binnen onze club leidt Jasper Straaten ook aan dit syndroom. Ook hij komt in tijdnood en weet dan vaak zelfs slechter staande stelling nog tot winst om te buigen. Met andere woorden: het Grischuk syndroom is helemaal niet erg….., tenminste als er dan in tijdnood ook gewonnen wordt. Bij Rudy liep dat helaas anders, in een mooie stelling ging hij door zijn vlag…. Even later bleek Gert ook verloren te hebben. En dat terwijl hij heel erg goed stond. Er was duidelijk iets vreselijk fout aan het gaan. Onze voorsprong slonk naar 3-2.

Gelukkig stond Ben goed. Hij had een dame tegen een toren en een paard. Alleen uitkijken voor een vorkje, dat was alles. En dat deed Ben gedurende een paar zetten. Maar vervolgens even niet…. Gevolg: weg dame, weg mooie partij en weg winstpunt. Stand was dus gelijk (3-3).

Het kwam dus aan op Wim en Aat. Wim had heel de partij ongeveer gelijk gestaan, maar speelde weer eens een ijzersterk eindspel. Zijn tegenstander moest een loper geven voor een op promoveren staande c-pion en Wim trok het punt op het droge (4-3). Ikzelf was weer eens als laatste klaar. In een van mijn kant heel slecht gespeelde partij kwam ik duidelijk minder te staan. Gelukkig koos mijn tegenstander een verkeerd plan, waardoor de kansen leken te keren. In tijdnood gaf ik echter alles weg. Mijn tegenstander kwam ook wat krap in zijn tijd te zitten en dus poogde ik nog een allerlaatste truc. Mijn tegenstander was zo gefixeerd op het doorlopen van zijn vrijpion dat hij niet in de gaten had dat hij bijna mat stond, totdat het te laat was. Zo werd het 5-3 en gold het adagium ‘eind goed, al goed’.

We staan in ieder geval gedeeld op kop, maar er is één team met meer bordpunten. Onze vrienden van Koningswaal! Dat wordt nog een interessante wedstrijd, later dit seizoen, tegen Mark Agterberg en zijn kormuiten….

Aat

S.V. Rivierenland 1                             S.V. Zevenaar 1

Aalten, E. (Evert)                    1982    Freriks, M. (Marijn)                1741    z-w      1 - 0