Rivierenland 1 overtuigend langs PION 1

Dinsdag 10 december was PION 1 uit Groesbeek te gast in het Dorpshuis in Tricht voor de wedstrijd tegen Rivierenland 1. We hadden hoop dat de wedstrijd van Ajax op deze avond aan de kant van de tegenstanders tot thuisblijvers had geleid, maar die hoop bleek ijdel. Men trad aan in de sterkst mogelijke opstelling. Aan onze kant was Hemmo Mulder geveld door griep. Gelukkig bleek Jasper Straaten bereid op het laatste moment in te vallen.

In tegenstelling tot onze eerste twee wedstrijden, verliep deze wedstrijd relatief soepel. Gert Kampstra wist op bord 6 al snel de dame van zijn tegenstander te verschalken (1-0). Uw verslaggever wist op bord 4 niet veel te bereiken, terwijl zijn tegenstander de koningsaanval zocht. Hij onderschatte toch een beetje mijn mogelijkheden, want na een zwakkere zet wist ik met een tijdelijk stukoffer een eindspel met drie pionnen meer te bereiken (2-0). Evert Aalten wist op bord 3 een solide remise te scoren in een partij die voortdurend in evenwicht leek te blijven (2,5-0,5). Jorge Garcia speelde zoals we van hem gewend zijn – razendsnel. Daarmee weet hij niet alleen zijn eigen bloeddruk op te zwepen, maar ook die van de teamcaptain. Gelukkig liep het dit keer wederom goed af en wist Jorge een pionneneindspel op een sterke manier tot winst af te wikkelen. Zo stonden we halverwege met 3,5-0,5 voor.

Een korte rondgang langs de overgebleven borden liet een gemengd beeld zien. Rudy Veenhoff en Wim Kruimer stonden vervelend onder druk. Jasper Straaten had een onduidelijke stelling, maar speelde al weer snel op increment, want zijn bedenktijd was halverwege de partij al weer geslonken tot slechts enkele minuten. Gelukkig stond Hans de Rooij heel goed, dus ik had hoop op een goede afloop….

En mijn hoop werd niet beschaamd. Zowel Rudy als Wim stonden pal en wisten ieder een remise uit het vuur te slepen, waardoor de winst binnen was (4,5-1,5). Hans had de agressieve aanpak van zijn tegenstander beantwoord zoals alleen hij dat kan: speelt de tegenstander agressief, speel dan zelf hyperagressief. Hij overspeelde zijn tegenstander en won een kwaliteit. Daarna duurde het een tijdje om het juiste plan te vinden in het eindspel, maar na wat tegenspartelen wist hij toch de vis – pardon het punt – op het droge te krijgen (5,5-1,5). Jasper, tenslotte, gaf weer een perfecte Grischuk imitatie ten beste. Alleen spelend op zijn 10 seconden increment hield hij een 2100+ tegenstander onder druk. Tientallen zetten lang wist hij steeds sterke zetten te produceren. Het was helaas net niet voldoende voor winst, maar een mooie remise was het zeker. Zo sloten we de avond af met een 6-2 overwinning.

Met deze overwinning hebben we ons alleen op kop van klasse 1D genesteld. In het nieuwe jaar wacht ons echter de topper tegen Koningswaal dat tot op heden één matchpuntje heeft gemorst, maar op papier wel favoriet is. Met het tot nu toe getankte vertrouwen kan het echter een mooie pot worden!

Aat Liefbroer