Blog Posts Oude Site

=================== Blog Item ==================
Date:2023-09-06 15:32:52
title:Najaarscompetitie speeltempo
Denk eraan dat het speeltempo in de interne competitie dit seizoen 1 uur en twintig minuten met 10 seconde increment

=================== Blog Item ==================
Date:2023-09-02 16:33:30
title:Site update
Onze schaaksite wordt van een drupal website in een wordpress website omgezet.
Als het goed is is daar weinig van te merken, behalve een iets andere grafische vormgeving.
Daarnaast wordt de site tijdelijk doorgestuurd naar svrivierenland.eu om aan svrivierenland.nl te kunnen werken.
Daarna zal de nieuwe site in stappen met de originele data worden gevuld

=================== Blog Item ==================
Date:2023-03-26 17:53:14
title:18e Rivierenland Open Rapidtoernooi
Het 18e Rivierenland Open Rapidtoernooi werd gehouden op zaterdag 25 Maart 2023
en werd gewonnen door Frank Verkooijen , lees verder onder
door op onderstaande link te klikken
https://www.svrivierenland.nl/Rivierenlandopen2023

=================== Blog Item ==================
Date:2023-02-23 21:41:21
title:Rivierenland Open 2023
Op zaterdag 25 Maart 2023 vind het 18e Rivierenland Open toernooi plaats
Ga naar de toernooi aankondiging door hier te klikken
of door de flyer (PDF formaat) in een nieuwe venster te open door hier te klikken

=================== Blog Item ==================
Date:2023-02-06 18:57:32
title:Regionieuws TV Rivierenland- Distelvlinder kampioen bij 15eBurgerweeshuis Schoolschaaktoernooi Tiel – YouTube Regionieuws TV
Regionieuws TV Rivierenland- Distelvlinder kampioen bij 15eBurgerweeshuis Schoolschaaktoernooi Tiel – YouTube

=================== Blog Item ==================
Date:2023-01-29 21:50:35
title:Wisselbeker Schoolschaken BWS

=================== Blog Item ==================
Date:2022-11-14 05:15:31
title:Nieuwsbrief SV Rivierenland, november 2022
Goede prestaties in Externe Competities teams SV Rivierenland
Niet blindstaren op rating!
Tiel, 12 november 2022
We kunnen terugkijken op een succesrijke week van onze teams in de externe competities van de KNSB en de SOS. Beide 8-tallen in de KNSB en de SOS wonnen nipt van sterker geachte tegenstanders, die konden bogen op een veel hogere rating. Zeggen grote verschillen in rating niet zoveel, als het gaat om teamwedstrijden? Het lijkt er wel op. Ons 8-tal vocht twee spannende duels uit in Utrecht. Ons debuterende 4-tal boekte eveneens in een uitwedstrijd een behoorlijk resultaat met een gelijkspel in het verre Muiderberg. Soms hadden we niet over fortuin te klagen, maar ook leed viel ons ten deel.
Ondertussen komt de interne competitie ook op stoom. Waar de deelname aan clubavonden in de laatste twee seizoenen een dieptepunt bereikten door Corona, komt er dit seizoen meer ‘schwung’. Deze stijgende lijn hebben we niet in minst te danken aan het toetreden van enkele nieuwe (aspirant) leden. Ook een aantal oude leden hebben de weg naar de Clubavond hervonden. Heel mooi!

 1. 8-tal in SOS-competitie boekt verrassende overwinning
  De succesweek begon met de uitwedstrijd op vrijdag van het SOS 8-tal in Utrecht tegen Moira Domtoren 2 in klasse 1D. Op papier leek ons team door de lage gemiddelde rating samen met OZU 2 veroordeeld tot de onderste regionen. Gelukkig wonnen we in de eerste ronde krap van OZU 2, waarna in ronde 2 Damrakkers 1 met 6-2 te sterk bleek. Zou het bij die ene overwinning tegen OZU blijven? Of zouden we nog een kans krijgen tegen teams met gemiddeld meer dan 140 ratingpunten hoger?
  Extern Wedstrijdleider Albert Sluiter had voor ons een enigszins tactische opstelling bedacht om zoveel mogelijk punten binnen te halen. Het begon echter niet zo goed.
  Op bord 4 met zwart leken de kansen van waarnemend teamcaptain ‘El Rapido’ Mono Garcia al snel verkeken. Ondanks zwaar materiaalverlies wist hij zijn kansen te keren en het eerste winstpunt te scoren (0-1).
  Wim Kruimer kwam op bord 3 ook onder druk. Hij moest na de opening een pion prijsgeven, maar hij wist eveneens te zegevieren. Vrouwe Fortuna was aan onze zijde (0-2).
  Op bord 1 speelde Ben Driessen een mooie gedegen partij tegen een tegenstander met 200 ratingpunten meer. Niettemin bouwde hij langzaam een overwicht op en wist hij een doorbraak op de koningsvleugel te forceren, terwijl een vijandelijke loper op de damevleugel werkeloos moest toekijken (0-3).
  André van der Aart moest op bord 6 met zwart helaas buigen voor (het wordt eentonig) een sterke tegenstander (1-3).
  Ook Peter Brandsma bestreed een veel sterkere tegenstander en wist op bord 8 een vol punt te noteren. Prima gedaan! (1-4).
  Met deze stand brak de eindfase aan en wist Arian van Weerden met een remise de teamzege over de streep te trekken. Ook hier weer een groot ratingverschil (-240 punten), maar in een gelijke dynamische stelling, wist hij zetherhaling te forceren (1,5-4,5).
  De nederlaag van Joost van Egmond op bord 5 in een goed door hem opgezette partij, deed er niet meer zoveel toe (2,5-4,5).
  En op bord 7 leek Gerard Junge met wit op een remise af te stevenen, na een mooie afruilcombinatie op de achterste rij. Fijn dat Gerard na een jarenlange afwezigheid weer van de partij was. Misschien was het onwennigheid, maar in het eindspel zag hij een pionwinst met een vorkje over het hoofd, waarna remise onontkoombaar was. Zijn geweigerde remiseaanbod leidde echter tot chaotische taferelen en hij moest opgeven nadat hij onfortuinlijk een vijandelijke pion had laten passeren tot de achterste rij (3,5-4,5).
  Uiteindelijk een nipte overwinning, die veel hoger had kunnen uitpakken tegen Moira Domtoren 2, een team met gemiddeld 130 ratingpunten per speler meer.
  De nog resterende wedstrijden dit seizoen is André van der Aart teamcaptain, waarbij Extern Wedstrijdleider Albert Sluiter in overleg met André de opstelling doet.
 2. KNSB-team goed op dreef
  Ons KNSB team speelde in de 2e ronde van de 4eKlasse C uit tegen de Rode Loper 1 in Utrecht. De wedstrijd werd gespeeld in het Denksportcentrum aan de Boorstraat en was -omdat er op digitale borden werd gespeeld – ook thuis op internet te volgen. De thuisblijvers konden zo zien dat ook hier niet rating allesbepalend is voor de uitslag en dat andere factoren belangrijk zijn voor de einduitslag. Uiteindelijk hadden we het aan onze matadoren Aat Liefbroer en Rudy Veenhoff te danken dat die einduitslag in het voordeel van Rivierenland uitviel. Joost van Egmond, Mono Garcia en Arian van Weerden moesten aan het begin van de middag na hun SOS wedstrijd tegen Moira Domtoren de vorige avond voor de 2e keer binnen 24 uur acte de préséance geven aan het schaakbord. Je moet er maar zin in hebben. Een beproeving?
  Het werd een zeer spannende gelijk opgaande wedstrijd, waar we vanaf de eerste uitslag tegen een kleine achterstand aankeken, die pas op het einde werd rechtgezet en omgedraaid.
  Op bord 8 verloor Joost van Egmond namelijk met zwart al snel een stuk in de opening tegen twee pionnen. Dat leverde Joost wel tempowinst op en het kreeg een beetje de schijn van een offer. Met wat ‘ups-and-downs’ namen de kansen op tegenspel spel naderhand af en moest hij opgeven (1-0).
  Op bord 7 met wit noteerde Arian van Weerden een remise. Zijn partij was spannend. Hij gaf een pion, waarna de vijandelijke dame afgesloten raakte op h7. Arian moest zijn toren laten kiezen tussen het binnenvallen op d7 of het aanvallen van de zwarte koning en dame via de halfopen h lijn. Uiteindelijk bleek de partij altijd in evenwicht te zijn geweest, zo oordeelde ook Fritz (1,5-0,5).
  Mono Garcia – die ook al een partij tegen Moira Domtoren 2 in de benen had – liet op bord 6 ook een remise aantekenen (2-1 voor Rode Loper).
  Freek Veldmeijer leverde op bord 4 een goede prestatie door een sterke tegenstander op remise te houden (2,5-1,5) .
  Wim Kruimer volgde dit voorbeeld op het hoge bord 2 (3-2). Ons topbordspeler Jasper Straaten speelde een enerverende partij, die uiteindelijk een zwaarbevochten remise opleverde (3,5–2,5).
  Alles kwam dus aan op Rudy Veenhoff op bord 5 en Aat Liefbroer op bord 3. Op hun schouders rustte een zware taak, maar qua rating niet een ‘mission impossible’. Waar Rudy een klein voordeel had en met een pionpromotie een gunstig eindspel wist te realiseren, dreigde Aat in het begin overspeeld te worden. Aat wist echter knap een kwaliteit te winnen, terwijl de loper van tegenstander ook nog eens helemaal ingesloten was op h8. Aat’s pionnen waren weliswaar voor het oprapen, maar dat was lang niet voldoende voor zijn tegenstander om de remise te houden. (3,5-3,5 we stonden weer gelijk). Rudy had inmiddels afgewikkeld naar een eindspel met gelijk aantal pionnen, dat hem meer kansen bood. Zijn koning kon de vijandelijke koning de pas afsnijden, waardoor zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel de doorslag gaf en de overwinning tegen Rode Loper 1 een feit was (3,5-4,5). =================== Blog Item ==================
  Date:2022-11-03 09:36:50
  title:Schaakcursus voor beginners
  Op 15 november 2022 start op de dinsdagavond om 19.30 uur de 1e van 6 lessen “Schaakcursus voor beginners”.
  Plaats: het Dorpshuis te Tricht – Prins Johan Frisoplaats 1, 4196 AC Tricht
  Aanmelding en verdere info: Arian van Weerden (voorzitter SV Rivierenland) door middel van het versturen van een email naar voorzitter@svrivierenland.nl of 06-83951499.
  Aanmelding vóór 9 november 2022. =================== Blog Item ==================
  Date:2022-08-24 21:28:27
  title:Simultaanschaak op Dorpsquiz Geldermalsen
  Onze clubleden Aat Liefbroer en Arian van Weerden gaven zaterdagmiddag 4 juni acte te préséance in een schaaksimultaan in de Dorpsquiz in Geldermalsen. In het oergezellige café-restaurant De Beurs bonden zij de strijd aan tegen 11 tegenstanders. In de Dorpsquiz Geldermalsen binden teams uit wijken en omringende dorpen met elkaar de strijd aan op tal van onderdelen. Vanuit elk team deed één vertegenwoordiger mee aan de schaaksimultaan. Jong en oud, mannen en vrouwen.
  Er werd goed gespeeld in een levendige ambiance, met af-en-toe een mindere zet die een verlies inluidde. Aat Liefbroer moest één remise toestaan. Er kwam een professionele Konings-Indiër op het bord. Arian speelde aanvallend won al zijn partijen of stond gewonnen. Zijn hardnekkigste tegenstander schonk hij een remise.
  De foto`s kunt U door op deze link te klikken ophalen ( https://photos.app.goo.gl/7Kjf5Hdtix98yfCU7 ) =================== Blog Item ==================
  Date:2022-04-04 20:17:30
  title:Rivierenland speelt zich veilig
  Rivierenland speelt zich veilig, zie bijgevoegd artikel uit De Gelderlander =================== Blog Item ==================
  Date:2022-03-21 20:57:47
  title:RIVIERENLAND OPEN RAPIDTOERNOOI 2022
  Veel spelvreugde en gezelligheid
  Toptalent Tim Grutter wint Rivierenland Open Rapidtoernooi
  Klik hier voor het complete artikel

Klik op deze link voor alle foto`s

=================== Blog Item ==================
Date:2022-03-21 20:27:51
title:Huid zo duur mogelijk verkopen
Huid zo duur mogelijk verkopen
Hoe presteert ons 1e achttal in regionale competitie?

In de Hoofdklasse B van de “SOS-competitie”, ontving ons 1e achttal in de immer gezellige speelzaal van het Dorpshuis in Tricht het eerste team van Oud-Zuylen uit Utrecht. De naam Oud-Zuylen verraadt een rijke traditie, die moeilijk lijkt te rijmen met hun slogan dat zij de jongste schaakvereniging zijn van Nederland. Wellicht heeft de samenwerking/fusie met De Rode Loper, daaraan bijgedragen. Hoe dan ook, had Oud Zuylen een honderd procent score gehaald uit 3 wedstrijden en daarmee misschien wel een te sterke tegenstander voor ons geplaagde team, dat na vijf nederlagen in successie de Rode Lantaarn draagt. De indeling van ons 1e achttal in de Hoofdklasse werd, als te zwaar ingeschat. Dreigt dit bewaarheid te worden?
Er is altijd hoop. Wie weet. Misschien lag er een eerste zege in het verschiet. Teamcaptain Aat Liebroer sprak een bemoedigend woordje in zijn welkom en beloofde dat Rivierenland 1 zijn huid zo duur mogelijk zou verkopen. Helaas bleek even later dat ons 3e bord onbezet bleef, hetgeen voordat de strijd op de andere borden ontbrandde al een verliespartij opleverde (0-1)
Op bord 1 sloeg bij Berend Eikenboom de vlam snel in de pan. Met Zwart In een curieuze opening kwam zijn d-pion al na enkele zetten tot stilstand op a2. Om vanaf daar te zien hoe Berends onontwikkelde koningsvleugel (loper die vast zat op f8) door wit in de tang werd genomen. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld en in een onoverzichtelijke situatie zag wit af van mogelijke damewinst omdat Berend dan een gigantische tegenaanval zou krijgen. In plaats daarvan kwam er een grote stukkenruil en werd binnen 20 zetten remise overeengekomen. (0,5-1,5)
Mono Garcia met Zwart kwam op bord 5 gewoontegetouw snel spelend, origineel en sterk uit de startblokken met iets dat op een Koningsaanval ging lijken. Na het dreigende 14 …Pg6, verlegde hij zijn spel naar de Damevleugel en het centrum, om daar de vijandelijke pion op d4 op de korrel te nemen. Op het eerste gezicht leek het slaan van die pion met zijn paard door “Röntgendekking” mogelijk, maar in de praktijk openden allerlei lijnen en diagonalen en kwamen onder meer beide Dames in te staan. De complicaties leidden tot de winst van de kleine kwaliteit door Mono. Zijn tegenstander posteerde zijn twee torens echter kundig op de 2e en 3e rij, zodat er geen doorkomen aan was. (1-2)
Op bord 8 met Wit kwam André van der Aart snel tot een Dameruil op b3, hetgeen hem een dubbele b-pion opleverde en zij tegenstander een sterk veld voor paard en daarna loper op b4. Met het optrekken van zijn pionnen zette hij zijn tegenstander onder druk, maar deze aanval sloeg niet door. André moest toestaan dat de tegenstander zijn torens verdubbelde op de c-lijn en André’s stelling binnenviel. Toren-afruil op c1 bleek fataal, want met een slim tussenschaakje kon zijn opponent materiaal buitmaken en werd het pleit beslecht. (1-3)
Mikel Kroon koos met Zwart op bord 7 voor een aanvalsgerichte opstelling. In een eerst gelijk opgaande strijd, wist hij een pion te ontfutselen en kwamen er ongelijke lopers op het bord, waarbij die van zijn tegenstander uitermate slecht was, maar alles nog wel binnen de remisemarge leek. Mikel wist het spel een beslissende wending te geven. Door de kracht van zijn loper en de samenwerking met de overgebleven toren kon Mikel een mataanval lanceren, die dodelijk was. (2-3)
Op bord 2 speelde Aat Liefbroer met Wit een gedegen partij met rustige opbouw, waarbij zijn tegenstander eveneens behoedzaam voor een vesting met een Slavische opstelling koos. Aat had ruimtevoordeel. De strijd om het veld d4 bleef onbeslist. Aat probeerde aanvalskansen op de damevleugel te creëren, door zijn pionnen (vier-op-een-rij) op te schuiven. Meer dan een gelijkspel tegen een sterke tegenstander zat er echter niet in. (2,5 -3,5)
Alles hing nu af van Hans de Rooij en Wim Kruimer. Hans had goede winstkansen. Maar Wim -op bord 4 met wit- had ondanks het beproefde recept in de opening averij opgelopen. Na voortdurende manoeuvres, afruil en druk via b en a-lijn, moest zijn dame het hazenpad kiezen en maakte zijn opponent een pion buit. Wim verkocht zijn huid duur, vocht lang tegen het onvermijdelijke. Toen hij nog een pion verloor streek hij weldra de vlag. (2,5 -4,5)
Hans de Rooij -op bord 6 met wit- bleef in de opening op bekend terrein en zag kans om al zijn lichte stukken en Dame op de vijandelijke koningstelling te richten. De aanvalskansen slonken. Rond de 30e zet leidde een algehele afwikkeling tot een loperpaar voor Hans. Hij kon binnen dringen met zijn toren op de 6e rij en won een pion. Wellicht lag ook een tweede pion in het verschiet, waarna zijn pionnenovermacht op de Koningsvleugel eenvoudig de winst leek te garanderen. Hans koos voor een andere aanpak door met al zijn stukken de zwarte koning van nabij te belagen. Zwart wist echter met goed spel Hans zijn stukken op te jagen, waarbij Hans moest toestaan dat zijn pion voorsprong veranderde in een pion achter. In tijdnood kon het alle kanten opgaan, doorzag zwart een mat-web. Uiteindelijk verdwenen alle pionnen van het bord en eindigde het in een technische remise. (3-5)
Jammer dat we deze sterke tegenstander één winstpartij tekort kwamen. Over de gehele linie werd door Rivierenland goed partij gegeven. Dat geeft hoop, voor de volgende keer. Als het lot ons goed gezind is.
17 maart 2022, Arian van Weerden

=================== Blog Item ==================
Date:2022-02-20 13:51:53
title:Weer gewoon schaken en Rivierenland Open 2022
Beste schaakvrienden,

We hebben goed nieuws. Het Rivierenland Open Rapid gaat dit jaar door! Op 19 maart aanstaande.
We hebben lang afgewacht of de maatregelen rond COVID het mogelijk zouden maken, maar het is nu duidelijk dat dat kan. We gaan op de 19 maart dus gewoon weer lekker schaken.
Klik op deze plek voor de flyer met nadere informatie.
Het zou heel leuk zijn als veel clubleden mee doen op 19 maart.

Er is nog meer goed nieuws. We spelen al weer een paar weken op dinsdag in het Dorpshuis in Tricht. Vanaf komende dinsdag vervalt de mondkapjesplicht en de 1,5 meter maatregel. Vanaf dinsdag 1 maart vervalt ook de coronacheck. Kortom, het lijkt wel weer bijna gewoon…. We hopen jullie dus snel weer te zien voor een gezellige schaakavond.

Hartelijke groet,

Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2021-12-01 20:23:21
title:KNSB-team: Met 5-3 verdiende overwinning
Met 5-3 verdiende overwinning
100% Score op laagste borden
Op zaterdagmiddag 27 november trad ons KNSB-achttal in het strijdperk tegen de Arnhemse Schaak Academie (ASA) 2. Na twee dikke nederlagen droeg ons achttal de rode lantaarn. Er moest gewonnen worden van de Arnhemmers, die eveneens twee nederlagen hadden toegestaan, maar een wedstrijd meer hadden gespeeld, die ze wel in een overwinning hadden omgezet. Helaas moesten we onze topbordspeler Berend Eikelboom missen. Zouden we zonder hem kans maken?
Teamcaptain Rudy Veenhoff had een tactisch concept uitgedokterd met een aantal van onze sterkere spelers op de lagere borden. Dit werkte goed uit. Na een gelijk opgaand eerste uur, waarin Rivierenland het aanvalsspel niet schuwde, tekenden de kansen op een overwinning zich af.
Het eerst prijs was het op bord 6, waar Rudy’s opponent met de zwarte stukken een onbezonnen avontuur met zijn pionnen op de koningsvleugel begon. Rudy strafte dit gedecideerd af met een gerichte koningsaanval met veel materiaal. Het doek viel snel. (1-0)
Op bord 8 zette Mike Kroon zijn tegenstander met de pionzet h4 onder druk. Vervolgens wist hij op de andere vleugel een pion weg te snoepen en dreigde stukwinst. Zijn tegenstander zag toen een schaak over het hoofd en was gedwongen een loper te geven (stuk aangeraakt) om het schaak op te heffen. (2-0)
Joost van Egmond speelde op bord 5 met zwart een weinig bekende opening met een pionoffer en hij verraste daarmee zijn tegenstander. Hij manoeuvreerde zijn paard op e4. Zo belemmerde hij de ontwikkeling van de witte stukken. Zijn tegenstander zag een combinatie over het hoofd en moest de kwaliteit offeren om erger te voorkomen. Kort daarna konden we het derde punt noteren. (3-0)
Hein Hoekstra speelde op een hoog bord (3) een enerverende partij. Toen zijn tegenstander met de f-pion kon oprukken en op g7 kon ruilen, zag het er niet meer best uit. Hein kwam met een slechte loper te zitten, leed pionverlies, maar wist met nauwkeurig spel remisekansen te behouden. Het pionneneindspel eindigde in pat. (3,5 -0,5)
Op bord 2 speelde Wim Kruimer met wit tegen een sterke tegenstander. In eerste instantie kwam Wim onder de druk uit, maar hij kreeg in het middenspel een pionnendoorbraak op de e- en f-lijn te verwerken, die hem te machtig was. In een onoverzichtelijke stelling stonden her-en-der stukken in en kon zwart een pion promoveren. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek zijn tegenstander met uitgekiend spel maar liefst twee stukken te hebben gewonnen. Wim’s vergevorderde b-pion bood daartegen geen tegenkans (3,5-1,5)
Om te winnen hadden we nog één partijwinst nodig. Op bord 7 kweet Aat Liefbroer zich met zwart gedegen aan deze taak. In een complexe stand stond hij een pion voor, daarna een tweede. Aat wist in het late middenspel nog een paard buit te maken, waarvoor zijn tegenstander nog vage matkansen op f8 wist te krijgen. Koelbloedig maakte Aat de partij af, waarmee we van de teamoverwinning waren verzekerd. (4,5 – 1,5)
Onze sterkste speler Jasper Straaten trof op bord 1 met zwart een sterke opponent. Jasper week in een bekende opening als eerste af met een zet die hem sterk spel op de zwarte velden zou moeten bieden. Ergens ging het mis, want juist zijn tegenstander drukte zijn pion door naar e5 en wist in de nasleep daarvan ook nog een solide vrije c-pion te verkrijgen. Ten langen leste kwam Jasper Koningsstelling onder zware druk en kon hij het niet langer bolwerken (4,5 – 2,5)
Freek Veldmeijer speelde op een hoog bord (4) en toonde met wit aanvallende aspiraties. Zijn opponent wist met de lange rokade en toren op de d-lijn tegenspel te krijgen en zo ontstond een complexe stand. Zijn tegenstander leek in een dame-eindspel met een pion meer en een gedekte vrijpion te gaan winnen, maar Freek buitte de activiteit van zijn Dame goed uit en wist met schaakjes twee pionnen (terug) te winnen, waarna remise overeengekomen werd. (Eindstand 5-3)
Al met al een mooi resultaat met vier overwinningen op de laatste vier borden en mooie remises tegen sterke tegenstanders op bord 3 en 4. In de rangschikking schuiven we met 2 punten twee plaatsen op naar plaats 7. We zijn ASA gepasseerd. Boven ons de middenmoot/subtop met vijf teams met 4 punten.
Arian van Weerden, 29 november 2021

=================== Blog Item ==================
Date:2021-09-27 12:53:03
title:Ben Oude Brunink In Memoriam
Ben Oude Brunink I In Memoriam
Diep bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Ben Oude Brunink, fervent schaker en lid van onze vereniging. Ben was een markante verschijning op onze clubavonden en eerder bij de schaakverenigingen in Tiel en Geldermalsen. Hij speelde onverstoorbaar en degelijk zijn schaakpartijen. Onverzettelijk en strijdbaar boekte hij goede resultaten. Ondanks zijn gevorderde leeftijd, bleef hij goed schaakspelen. Twee jaar geleden viel hij in onze interne competitie nog in de prijzen. En toen al op 84-jarige leeftijd!
Tussen en na de Coronagolven was hij misschien al niet meer de ‘Oude’ en leek het schaken minder te gaan. Er waren problemen met zijn gezondheid, gaf hij aan. De autorit naar de clubavonden in Tricht of het ‘tuinschaak’ in Geldermalsen vormden echter geen probleem voor hem. ‘Het ging hem nog makkelijk af, het is maar een klein stukje’, zei hij op zijn zachte rustige en bedachtzame toon die geen tegenspraak uitlokte.
Eén voorval of anekdote is mij bijgebleven. Zo’n 3 à 4 jaar geleden, het werd al wat later op de avond, speelde Ben tegen een tegenstander die hier nu even geen naam heeft. Het was helemaal remise (bij wijze van spreken alleen nog een witte en een zwarte koning op het bord) en de partij zou alleen nog in het voordeel van tegenstander beslist kunnen worden als Ben in slaap zou vallen of een gigantische blunder zou begaan. Dus Ben deed wat iedere schaker zou doen en bood remise aan. De tegenstander weigerde echter de remise aan te nemen en 15 en 25 zetten later bood Ben terecht nog twee keer remise aan, hetgeen opnieuw werd geweigerd. Toen stond Ben kalm op, pakte zijn notatieboekje en wandelde hij gedecideerd de zaal uit, zijn tegenstander met een punt en in verwarring achterlatend.
Mooi om te zien dat zijn rouwkaart niet alleen is gesierd met een mooie landschapsfoto (ongetwijfeld dichtbij huis in de uiterwaarden van de Lek), maar ook met een foto met een ‘levensgroot’ schaakspel in een grote tuin.
De tuin waarin hij twee dagen voor zijn overlijden nog werkte. Fijn dat hij zolang van het leven kon genieten.
Ik heb namens onze leden en zijn schaakvrienden de nabestaanden gecondoleerd en sterkte toegewenst met het verwerken van dit verlies. Het afscheid van Ben vond op 6 september informeel en in kleine kring plaats. Op de tafel binnen lagen foto’s, waaronder een oudere zwart-wit foto van het achttal van de Tielse Schaakvereniging in de 90-er jaren. Ben zit derde van rechts.
Hij lag vredig opgebaard voor zijn huis en ‘overzag’ de wereld. Tussen de wolkjes door scheen aangenaam het zonnetje. Dat Ben mag rusten in vrede. Een beetje zoals in de ‘eeuwige jachtvelden’, waar Native Americans volgens overlevering van spraken, maar dan nu ‘de eeuwige schaakvelden’. We zullen Ben blijven herinneren.
11 september 2021, Arian van Weerden, SV Rivierenland, voorzitter

=================== Blog Item ==================
Date:2021-03-23 18:25:10
title:Jorrit Strik, schaaktalent met een ziek lichaam (2003-2020)
Jorrit Strik

Eerder hebben we in een In Memoriam op onze website stil gestaan bij het overlijden van ons Jeugdschaaklid Jorrit Strik. Diep geroerd hebben een flink aantal leden de Afscheidsplechtigheid van Jorrit gevolgd. Vanwege Corona gebeurde dit digitaal.

Graag plaatsen hieronder wij ter nagedachtenis het artikel dat Ron Strik speciaal over Jorrit`s schaakcarrière heeft geschreven. Een mooie gedegen necrologie over hoe Jorrit als jeugdspeler steeds meer furore maakt in de schaakwereld, ondanks zijn handicaps en doorstroomt naar het seniorenschaak. Schaken was belangrijk voor Jorrit, maar zijn brede interesses en vermogens reikten verder. Mede dankzij zijn wilskracht verwierf hij regionale en zelfs landelijke bekendheid en was hij tevens een goede ambassadeur voor de schaaksport.

22 maart 2021
Arian van Weerden
Voorzitter Schaakvereniging Rivierenland

U kunt onderstaan document ook als PDF downloaden door op deze link te klikken (constantere opmaak)

Dit verhaal is geschreven door Ron Strik, vader van Jorrit Strik.
Eerdere verhalen over Jorrit zijn verschenen in nieuwsbrief 61 van Schaakacademie Apeldoorn (presentatie van zijn boek ‘the HAPPY life of HAPPY’) en nieuwsbrief 67 (bezoek aan Tata Steel toernooi).
Jorrit is te zien in een video tijdens het Max Euwe Centrum pleinfestival in 2013: minuut 0.22 simultaan tegen GM Loek van Wely en minuut 2.02 bij boekenstalletje, https://www.youtube.com/watch?v=XGMPlJHu-0c
Jorrit Strik, schaaktalent met een ziek lichaam (2003-2020)

In het onlangs verschenen boek ‘Chess for educators’ van Karel van Delft, wordt uitgelegd dat kinderen al jong met schaken kunnen beginnen, als ze interesse tonen in het spel.
Ze kunnen een schaakbord zien, anderen zien schaken, of ze zien een boek met interessante plaatjes. Het blijkt dat het brein bij kinderen rondom het zesde levensjaar zover is ontwikkeld dat het schaakspel ook daadwerkelijk begrepen kan worden.
Zo ongeveer was het ook bij Jorrit Strik.
Jorrit ging met zijn ouders en grote zus op vakantie in het Colombinehuis, een vakantieverblijf voor zieke en gehandicapte kinderen. En daar stond een mooi schaakspel. Jorrit was geïnteresseerd en zijn vader leerde hem de basisregels.
Jorrit had een maag-darmziekte waardoor hij niet kon eten of drinken. Hij leefde op parenterale voeding, oftewel voeding die rechtstreeks in het bloed werd opgenomen.
En hoewel er op zijn zesde ook klassiek autisme werd gediagnosticeerd, was Jorrit niet verstandelijk beperkt. Integendeel.
In de zomer van 2010, Jorrit was net zeven jaar, brak hij zijn arm, maar werd hij ook lid van de Schaak Vereniging Rivierenland.

Iedere dag oefenen met zijn vader, iedere week naar de club. Hij werd daardoor in 2012 al beloond met een ereplaats in de interne competitie.
De jeugdleider maakte Jorrit attent op de Grand Prix- toernooien van de SGS. En zo toog Jorrit op 24 november 2012 naar zijn eerste toernooi bij En Passant.
Er moest van tevoren eerst gecommuniceerd worden met de organisatie, want Jorrit verplaatst zich met een rolstoel, heeft autisme, en er was wat uitleg over zijn ziekte en continu aangekoppeld zijn aan een infuus.
Het werd een succes! Niet sportief gezien, want hij won slechts 1 partij, maar hij kreeg van de organisatie al voor aanvang van het toernooi een aanmoedigingstrofee. En Jorrit vindt het super om de hele tijd bezig te zijn met schaken.

Om hem extra schaakbagage mee te geven komt er ook wekelijks een leraar aan huis, PieterJan Mellegers, die een schaakschool heeft en hem extra helpt. Inmiddels speelt hij ook mee in de externe competitie.
Zijn ziekte speelt hem echter vaak parten. Zo dient de schaakmeester ook naar het AMC te komen als Jorrit weer eens opgenomen is.
En wedstrijden of toernooien moeten afgezegd of afgebroken worden als het door hoofdpijn of andere lichamelijk problemen echt niet gaat.
Maar op 20 april 2013 is het feest in Hoogland. Een dag eerder was hij daar om een competitiewedstrijd te spelen, maar haakte af door een enorme hoofdpijnaanval.
De eerste partij van de GP verliest hij, maar daarna wint hij zes partijen achter elkaar en wordt eerste in zijn groep. En dan wordt hij ook nog eens clubkampioen in 2013.
Er zouden nog vele ereplaatsen volgen.

Jorrit houdt van uitdagingen. Bij het Max Euwe Pleinfestival neemt hij het op tegen Loek van Wely en bij het open NK in Dieren speelt hij een simultaan tegen Erwin L’Ami.
In 2014 speelt hij mee voor het PJK, maar hoofdpijn en ander lichamelijk ongemak zorgt er voor dat er geen enkele partij gewonnen kan worden op de eerste dag.
Hij revancheert zich op de tweede dag met twee overwinningen uit drie. En twee weken later volgt een nieuwe overwinning in Baarn. Met het D-team wordt hij tweede in de competitie.

Waar hij qua schaken successen kent, gaat het met zijn gezondheid steeds slechter. De buikpijnen zijn steeds erger en hij wordt steeds gevoeliger voor onrust en prikkels.
Hij moet stoppen met school en wordt burn-out verklaard. Uiteindelijk wordt ook besloten om zijn dikke darm te verwijderen, om de buikpijn onder controle te krijgen. Het zorgt voor een grote aanslag op zijn toch al niet fitte lijf.
Heel langzaam herstelt hij. Grand Prix-toernooien zijn leuk, maar ook erg vermoeiend. Een jaar later, in oktober 2016, keert het tij. Hij wint in Elst het IJSCO- toernooi en krijgt weer wat zelfvertrouwen.
Grootmeester worden is misschien een te grote missie. Zijn doel is nu om nog een keer clubkampioen te worden. En dat lukt!
Deze kampioenstrofee van 2017 zal de omslag sieren van het boek dat hij in 2017 maakt. Een fotoboek waarin de hoofdrol is weggelegd voor zijn knuffel, die het leven van Jorrit laat zien.
Wat hij graag doet, wat hij (met name medisch) moet ondergaan, en wat hij niet (meer) kan. Het boek trekt zelfs landelijke aandacht in de pers.

De Grand Prix-toernooien worden nauwelijks meer bezocht. Ze zijn lang dus erg vermoeiend. De bedenktijd is te kort en als het initiatief van de Super GP wordt geïntroduceerd, zijn deze niet voor hem toegankelijk omdat zijn rating te laag blijft.
Gelukkig organiseert SV Magnus Leidse Rijn naast de GP ook een vierkamp voor oudere kinderen. En zijn nieuwe docent Karel van Delft begint met zijn zoon Merijn de MSA-middagen (Match, Simultaan, Analyse).
Maar het belangrijkste is dat Jorrit kan doorstromen naar de volwassenen van SV Rivierenland. Nu kan hij echt langere partijen spelen, tegen sterke tegenstanders.

Al is er wel een nadeel; de partij begint pas om 20.15 uur. Dat lijkt niet zo laat maar zijn energie laat altijd te wensen over. Dus als hij gaat schaken is hij eigenlijk al uitgeput.
Toch lukt het hem regelmatig om goed tegenpartij te geven aan deze clubschakers en lukt het hem ook een aantal partijen op zijn naam te schrijven.
Opgeven is nooit een optie. Hij blijft zoveel mogelijk komen, tussen alle operaties en ziekenhuisopnames door.
Zijn lijf is echter zijn grootste tegenstander. Zijn blaas geeft steeds meer problemen. En dwanghandelingen en tics zorgen ervoor dat Jorrits lichaam steeds verder vermoeid raakt. Dagelijkse schaakoefeningen zijn al lang niet meer mogelijk.
En het schaakseizoen 2019 wordt niet meer gestart. De wil is er wel, de kracht niet meer.

Er is nog één opleving, in het ziekenhuis, een paar dagen voor zijn overlijden.
Hij oefent weer, hij speelt vier partijen achter elkaar op chess.com, wint ze allemaal.
En als hij op vrijdag thuiskomt is een schaakpartij een onderdeel van de feestdag.
Op zondag dertien september 2020, kwam er een einde aan zijn lijden.
Tien jaar lang beleefde hij de mooiste schaakavonturen.
Schaken zorgde voor zijn zelfvertrouwen.
Schaken zorgde ervoor dat hij trots kon zijn op zichzelf.
Schaken zorgde voor sociaal contacten.

Hierbij wil ik dank zeggen aan Karel van Delft, Jeroen Brandsma, SV Rivierenland, PieterJan Mellegers en verder iedereen, die Jorrit op welke manier dan ook heeft geholpen tijdens zijn schaakcarrière.
De mooie herinneringen blijven.

=================== Blog Item ==================
Date:2020-12-14 20:18:54
title: interne competitie zeker tot 19 januari stilgelegd
Beste schaakvrienden,
Vanwege de verscherpte coronamaatregelen die vanavond door premier Rutte zijn aangekondigd, zal de interne competitie zeker tot 19 januari stilgelegd worden. Zodra er uitzicht is op hervatting van de interne competitie zullen wij u dit laten weten.
Hartelijke groet, namens het bestuur,
Aat Liefbroer
penningmeester

=================== Blog Item ==================
Date:2020-11-19 19:40:08
title:interne competitie hervat dinsdag 24 November
Beste schakers,
Door de versoepeling van de regels rond het coronavirus die het kabinet afgelopen dinsdag heeft afgekondigd, kan vanaf komende dinsdag (24 november) de interne competitie weer hervat worden.
Er kan op anderhalve meter afstand met een scherm ertussen worden geschaakt. Bij bewegingen binnen het Dorpshuis dient u een mondkapje te dragen. Verder dient u de gebruikelijke coronamaatregelen in acht te nemen.
Hopelijk tot komende dinsdag.
Namens het bestuur,
Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2020-11-12 22:05:18
title:schaakavonden 10 en 17 november vervallen.
Beste leden,
Als gevolg van de aanscherping van het coronabeleid door de overheid zullen de schaakavonden van 10 en 17 november komen te vervallen. We hopen dat het kabinet volgende week bekend maakt dat we de interne competitie op 24 november weer kunnen hervatten.
Hartelijke groet, namens het bestuur,
Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2020-10-18 12:18:05
title:Interne competitie gaat door
Beste schaakvrienden,
De aanscherping van de regels zoals die afgelopen dinsdag door het kabinet zijn afgekondigd, hebben ook gevolgen voor onze interne competitie op dinsdagavonden. De KNSB heeft de regels aangescherpt en ook is er de afgelopen week intensief contact geweest met het bestuur van het Dorpshuis. Dit heeft tot de volgende besluiten geleid:
De interne competitie op dinsdagavonden gaat door.
De afstand tussen de spelers moet echter weer minimaal 1½ meter zijn. Spatschermen alleen zijn niet meer genoeg. Daarom gaan we weer terug naar de opstelling van de borden zoals we die aan het begin van dit seizoen hadden, te weten: spelers naast elkaar met een eigen bord, minstens anderhalve meter tussenruimte, klok tussen beide spelers in, spelers melden hun zet hardop. Eventueel kunnen ook de spatschermen tussen de naast elkaar zittende spelers worden geplaatst.
De bar van het Dorpshuis is gesloten. Wel kunnen onze leden zelf koffie of thee uit het koffiezetapparaat halen en contant afrekenen. Voor overige drank dient u zelf te zorgen.
Uiteraard blijven de overige coronamaatregelen van kracht, zoals thuis blijven bij klachten, altijd anderhalve meter afstand houden, desinfecteren en bij verplaatsing door het gebouw een mondkapje dragen.
Wij zijn blij dat – ondanks deze beperkingen – de interne competitie door kan gaan. De afgelopen tijd waren er toch steeds voldoende enthousiastelingen om te spelen en daarom zetten we de interne competitie graag voort.

Hartelijke groet, namens het bestuur,
Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2020-08-29 21:04:28
title:Seizoensstart & Coronamaatregelen
Op 8 september zal de eerste ronde van de najaarscompetitie plaatsvinden.
Op de avond zelf is er een speciaal corona protocol van kracht. Deze heeft u
per e-mail van ons ontvangen. Voor het schaken geldt, conform de regels van de KNSB, dat schakers tijdens hun partij geen anderhalve meter afstand van elkaar hoeven te houden. Verder geldt de anderhalve meter afstand wel. Ook zijn de volgende regels van toepassing:

 • Bij klachten (ook milde) blijft u thuis
 • Bij onverhoopt niesen of hoesten, doet u dat in uw elleboog
 • U gebruikt de ingang bij de Nieuwe Zaal
 • U maakt gebruik van de aanwezige desinfectiemiddelen
 • Indien u dat wenst kunt u een mondkapje gebruiken
 • We houden anderhalve meter afstand met andere aanwezigen
 • Er zal regelmatig geventileerd worden door deuren en/of ramen open te zetten
 • Het bestuur richt voor aanvang van de avond de zaal in en leden betreden de zaal pas om acht uur
 • U volgt ten alle tijde de aanwijzingen van de bestuursleden en de vrijwilligers van het Dorpshuis =================== Blog Item ==================
  Date:2020-03-12 20:46:43
  title:Maatregelen inzake Coronavirus (verlengd t/m 28 april)
  Beste clubgenoot,
  In verband met het coronavirus heeft SV Rivierenland besloten om alle interne activiteiten in de maand maart af te gelasten voor zowel de jeugd als de senioren. UPDATE: verlengd t/m 28 april.
  Externe wedstrijden zullen worden verplaatst naar een geschiktere datum. Als er een geschiktere datum gevonden is, zullen we u hierover tijdig informeren.
  Concreet komen hiermee de volgende activiteiten te vervallen op de genoemde datum:
  Senioren:
  17 maart – interne competitie ronde 4;
  17 maart – Rivierenland 2 – Woerden 2;
  24 maart – Trichter Open ronde 1;
  28 maart – Rivierenland 1 – King 2;
  31 maart – interne competitie ronde 5;
  31 maart – Rivierenland 1 – ASV 3.
  Jeugd:
  Alle clubavonden in de maand maart;
  24 maart – Houten C1 – Rivierenland C1.
  Wat betreft de externe wedstrijd in de landelijke competitie, SV Rivierenland – King 2 van 28 maart, wachten wij nog op informatie van de KNSB.
  Dit zullen zij begin volgende week bekendmaken. Naar verwachting zal ook deze wedstrijd verplaatst worden. UPDATE: Deze wedstrijd is afgelast.
  We begrijpen dat dit een uitdagende periode is voor iedereen, waarbij de elkaar snel opvolgende veranderingen de nodige flexibiliteit vragen.
  Voor SV Rivierenland blijft de gezondheid te allen tijde voorop staan. =================== Blog Item ==================
  Date:2020-03-02 20:10:56
  title:Verrassend winnaar Rivierenland Schaaktoernooi

Hoe Spannend kan de Strijd zijn?
Verrassend winnaar Rivierenland Schaaktoernooi

Kampioen Pieter van Ginkel weerstaat een rondenlange achtervolging. Hij eindigt in het Rivierenland Open Rapidschaaktoernooi met 6 punten uit 7 partijen net een half puntje voor op Internationaal Meester Bruno Carlier. De in Duitsland wonende Van Ginkel gaf met de met stalen zenuwen bevochten zege een bescheiden internationaal tintje aan dit kampioenschap. Voor het eerst kruisten de schakers in dit op schrikkeldag 29 februari 2020 gehouden toernooi de degens in het gastvrije Dorpshuis in Tricht. Voor het laatst werd het gesponsord door Mettler Toledo. Het toernooi werd georganiseerd door Schaakvereniging Rivierenland.
Jimmy Geboers pakte de 3e prijs. Drie schakers van SV Rivierenland streden mee in de hoofdgroep. Ze vielen buiten de prijzen. Het meest succesvol was Berend Eikelboom op een vierde plaats met 4,5 punt. Met zijn zege op toernooifavoriet Carlier in 3e ronde was Berend de beslissende factor. Hij dwong Carlier, die het toernooi in 2011 en 2014 won hiermee tot een vier ronden durende achtervolging. Rudy Veenhoff en Hemmo Mulder eindigden op de 6e en 9e plaats met respectievelijk 2,5 en 2 punten.

In de B-groep deelt Rivierenlandschaker Jorge Garcia samen met de talentvolle jeugdschaker Tom van Egmond de eerste plaats met 5,5 punt uit 7 partijen. Ze speelden een sterk toernooi en eindigden een halve punt voor Marcel Pulles. Op afstand eindigde Joost van Egmond eveneens clublid van SV Rivierenland met 3,5 punt op de 4e stek.
Jeroen den Heijer won de C-groep, voor Jaap Bonninga en Henk Slaats die ex-aequo tweede werden.

Pieter van Ginkel (l)neemt de hoofdprijs in
Ontvangst.
Voor Meer Foto`s kunt U op deze link klikken

=================== Blog Item ==================
Date:2020-02-21 07:11:56
title:Dinsdag 3 maart 2020 thema-avond
Op de clubavond van 3 maart 2020 om 20:00u wordt er voor de 4e keer een thema-avond georganiseerd. Deze keer neemt onze talentrijke jonge schaker Arthur Maters ons mee in hoe zijn Jeugdtraining bij de KNSB in het werk gaat. Wat zijn de belangrijkste dingen die leert en wat is er leuk en minder leuk aan. Natuurlijk laat Arthur ook een aantal schaaktechnische dingen zien die hij met deze jeugdtrainingen heeft opgestoken. Algemene principes en vuistregels in midden- of eindspel.

=================== Blog Item ==================
Date:2020-01-29 18:35:48
title:Zestiende Rivierenland Open Rapidtoernooi 2020
Kom ook op het 16e Rivierenland Open Rapidtoernooi
Wanneer: Zaterdag 29 februari 2020
SCHRIJFT U IN https://www.svrivierenland.nl/Rivierenlandopen2020
Waar: Dorpshuis Tricht, Prins Johan Frisoplaats 1A, 4196 AC Tricht, op loopafstand van NS Station Geldermalsen

=================== Blog Item ==================
Date:2020-01-22 19:38:38
title:Burgerweeshuistoernooi gewonnen door de Rehobothschool

Op woensdagmiddag 22 januari streden in totaal streden 26 teams om de wisselbeker van het Burgerweeshuistoernooi. Dit toernooi wordt door de schaakvereniging Rivierenland georganiseerd voor teams van de lagere scholen in de regio. De stichting Burgerweeshuis Tiel trad voor de 12e maal als sponsor op. Het was een geslaagd en vooral heel spannend toernooi, met aan het begin van de slotronde maar liefst vijf koplopers. Uiteindelijk werd de beker gewonnen door het 1e team van de Rehobothschool met vijf punten uit zes rondes. Tweede werd het 2e team van de Hoge Hof, met 4½ punt. Derde werd het 1e team van de Blinker, ook met 4½ punt, maar iets minder bordpunten dan de Hoge Hof 2. De prijzen werden uitgereikt door de heer Ray Peters van de Stichting Burgerweeshuis Tiel.

Uitslag Burgerweeshuistoernooi 2020

Stand na ronde 6
Pos Name Gms W D L Score For
1 Rehobothschool 1 6 4 2 0 5,0 18,0
2 De Hoge Hof 2 6 4 1 1 4,5 18,5
3 De Blinker 1 6 4 1 1 4,5 17,5
4 Floriant 3 6 3 3 0 4,5 16,5
5 De Distelvlinder 3 6 4 1 1 4,5 15,5
6 De Blinker 2 6 3 3 0 4,5 14,5
7 De Distelvlinder 1 6 3 2 1 4,0 15,0
8 Floriant 4 6 3 2 1 4,0 12,0
9 De Distelvlinder 2 6 3 1 2 3,5 13,5
10 Rehobothschool 2 6 3 1 2 3,5 12,5
11 De Stefanus 2 6 3 1 2 3,5 12,5
12 De Hoge Hof 1 6 3 1 2 3,5 11,0
13 Floriant 2 6 3 0 3 3,0 14,0
14 De Blinker 4 6 2 2 2 3,0 10,5
15 De Stefanus 1 6 2 1 3 2,5 12,0
16 Rotonda Passewaaij 2 6 2 1 3 2,5 11,5
17 De Moespot 1 6 2 1 3 2,5 11,0
18 Rehobothschool 3 6 1 3 2 2,5 10,5
19 Rotonda Passewaaij 1 6 2 1 3 2,5 8,5
20 De Blinker 5 6 2 0 4 2,0 10,5
21 De Blinker 3 6 2 0 4 2,0 10,0
22 Floriant 1 6 1 1 4 1,5 10,0
23 De Hoge Hof 3 6 0 3 3 1,5 8,0
24 De Dagobert 1 6 1 0 5 1,0 7,0
25 De Blinker 6 6 0 2 4 1,0 6,5
26 De Dagobert 2 6 0 2 4 1,0 5,0

=================== Blog Item ==================
Date:2020-01-21 12:43:13
title:Schoolschaaktoernooi woensdag 22 Januari
Op woensdag 22 januari wordt in Tiel weer het traditionele schoolschaaktoernooi gehouden.
Mede mogelijk gemaakt door het Burgerweeshuis Tiel en schaakvereniging Rivierenland.
Aanvang 13.30 uur. Het toernooi wordt ditmaal gehouden in de Floriant school in Tiel.
Circa 110 jongens en meisjes van zo`n twintig scholen strijden voor mooie bekers en vaantjes.
Er is ook een stand met ervaren schaakleerlingen van schaakvereniging Rivierenland aanwezig, om de kinderen enthousiast te maken over de toegevoegde waarde van schaaklessen.
De kinderen leren vooruit denken en concentreren.
Dit is belangrijk voor schaken, maar komt ook goed van pas in de persoonlijke ontwikkeling.
“Een schaakdraak doet nooit zomaar een zet, maar weet wat te doen en heeft altijd een plan paraat!
” Meer info: schaakdraak.nl of mail Dirk van Zetten via dvanzetten@hotmail.com.

=================== Blog Item ==================
Date:2020-01-20 20:39:16
title:schaakdraak
Sinds kort is de jeugdafdeling een op de jeugd gerichte site begonnen
Te bereiken via http://schaakdraak.nl/ of rechtsreeks naar https://sites.google.com/view/schaakdraak
Veel plezier

=================== Blog Item ==================
Date:2020-01-13 21:27:06
title:Vrouwe Caïssa weer op hand Rivierenland 1
Vrijdag 9 januari toog ons eerste team voor de SOS-competitie naar Beuningen, alwaar de topper tegen Koningswaal 1 op het programma stond. Na drie rondes stond Rivierenland met 6 matchpunten aan de leiding in SOS-klasse 1D, gevolgd door Koningswaal met 5 matchpunten. Echter, Koningswaal heeft op papier een sterker team met een 2300 en een 2100 speler op de eerste twee borden. Zelf waren wij verzwakt door het ontbreken van Hemmo Mulder, dus dat zag er niet al te gunstig uit. Maar direct na aankomst bleek dat Vrouwe Caïssa op onze hand was, want de twee sterkste spelers van Koningswaal konden vanwege andere verplichtingen niet meespelen. Dit maakte dat, op papier, Koningswaal van een zeer sterke tegenstander in een tamelijk zwakke tegenstander veranderde. De gemiddelde rating was met 1828 tegen 1702 ineens sterk in ons voordeel. Dat zou toch kansen moeten bieden, zou men denken….

De wedstrijd zelf begon ook goed. Op bord 1 probeerde Everts tegenstander onder de druk uit te komen maar had net één zet onvoldoende diep gerekend. Aan het einde van de combinatie stond ineens een stuk in (1-0). Wim moest tegen de ons welbekende Mark Agterberg en werd door hem in een behoorlijk passieve stelling gelokt. Wim kon het helaas niet bolwerken en moest de vlag strijken (1-1). Uw teamleider moest tegen een tegenstander met ruim 800 ratingpunten minder. Mijn tegenstander speelde echter taai en ik wist werkelijk niks te bereiken. Remis was het resultaat (1½-1½). Ook Jorge remiseerde na een partij waarin hij iets minder stond, maar een combinatie van zijn tegenstander niet meer opleverde dan eeuwig schaak (2-2).

Een snelle blik op de overige borden voorspelde niet heel veel goeds. Hans stond een pion achter, Gert een vol stuk, en Peter zat in een wurggreep bij zijn tegenstander. Alleen Rudy stond iets prettiger, maar dat leek bij lange na niet voldoende voor de winst. Gelukkig kwam Vrouwe Caïssa nog een tweede maal langs en wist de wedstrijd in ons voordeel te beslissen… Hoewel Peter werd opgerold (2-3), wist Gert miraculeus met een remise te ontsnappen (2½-3½). Vervolgens kreeg Rudy van Marcel Lever pardoes een stuk cadeau, waarna hij het eindspel met vaste hand naar winst voerde (3½-3½). Ook de tegenstander van Hans begon materiaal weg te geven, waardoor hij in een eindspel met paard en loper tegen toren terecht kwam. Op fraaie wijze telde Hans zijn tegenstander uit om opnieuw de volle buit voor zichzelf en voor het team te scoren (4½-3½).

Opnieuw winst dus, en door deze overwinning staan we met nog drie rondes te spelen 3 matchpunten voor op de nummer twee in de poule, UVS1. Het ziet er dus goed uit, maar waar zouden we zijn zonder Vrouwe Caïssa?

Aat Liefbroer

Gedetailleerde uitslag

S.V. Koningswaal 1 S.V. Rivierenland 1
Lamers, S. (Stan) 1604 Aalten, E. (Evert) 1989 z-w 0 – 1
Lever, M.M. (Marcel) 1884 Veenhoff, R.P. (Rudy) 1951 w-z 0 – 1
Ruseler Colenbrander, M. (Christian)1068 Liefbroer, A.C. (Aat) 1898 z-w ½ – ½
Agterberg, M. (Mark) 2047 Kruimer, W.H.J. (Wim) 1871 w-z 1 – 0
Woolderink, V. (Vincent) 1682 Kampstra, G. (Gert) 1859 z-w ½ – ½
Hoekstra, A. (Arnold) 1716 Brandsma, P. (Peter) 1607 w-z 1 – 0
Kortenhof van, H.T.F.W. (Henk) 1869 Garcia, J.A. (Jorge) 1764 z-w ½ – ½
Alblas, J. (John) 1749 Rooij de, J.A. (Hans) 1687 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1702 Gemiddelde Rating: 1828 3½-4½

=================== Blog Item ==================
Date:2019-12-25 13:49:39
title:Feestdagen
Schaakverevining Rivierenland wenst U prettige feestdagen
en een voorspoedig (schaak) jaar 2020

=================== Blog Item ==================
Date:2019-12-12 08:20:29
title:Rivierenland 1 overtuigend langs PION 1
Rivierenland 1 overtuigend langs PION 1
Dinsdag 10 december was PION 1 uit Groesbeek te gast in het Dorpshuis in Tricht voor de wedstrijd tegen Rivierenland 1. We hadden hoop dat de wedstrijd van Ajax op deze avond aan de kant van de tegenstanders tot thuisblijvers had geleid, maar die hoop bleek ijdel. Men trad aan in de sterkst mogelijke opstelling. Aan onze kant was Hemmo Mulder geveld door griep. Gelukkig bleek Jasper Straaten bereid op het laatste moment in te vallen.
In tegenstelling tot onze eerste twee wedstrijden, verliep deze wedstrijd relatief soepel. Gert Kampstra wist op bord 6 al snel de dame van zijn tegenstander te verschalken (1-0). Uw verslaggever wist op bord 4 niet veel te bereiken, terwijl zijn tegenstander de koningsaanval zocht. Hij onderschatte toch een beetje mijn mogelijkheden, want na een zwakkere zet wist ik met een tijdelijk stukoffer een eindspel met drie pionnen meer te bereiken (2-0). Evert Aalten wist op bord 3 een solide remise te scoren in een partij die voortdurend in evenwicht leek te blijven (2,5-0,5). Jorge Garcia speelde zoals we van hem gewend zijn – razendsnel. Daarmee weet hij niet alleen zijn eigen bloeddruk op te zwepen, maar ook die van de teamcaptain. Gelukkig liep het dit keer wederom goed af en wist Jorge een pionneneindspel op een sterke manier tot winst af te wikkelen. Zo stonden we halverwege met 3,5-0,5 voor.
Een korte rondgang langs de overgebleven borden liet een gemengd beeld zien. Rudy Veenhoff en Wim Kruimer stonden vervelend onder druk. Jasper Straaten had een onduidelijke stelling, maar speelde al weer snel op increment, want zijn bedenktijd was halverwege de partij al weer geslonken tot slechts enkele minuten. Gelukkig stond Hans de Rooij heel goed, dus ik had hoop op een goede afloop….
En mijn hoop werd niet beschaamd. Zowel Rudy als Wim stonden pal en wisten ieder een remise uit het vuur te slepen, waardoor de winst binnen was (4,5-1,5). Hans had de agressieve aanpak van zijn tegenstander beantwoord zoals alleen hij dat kan: speelt de tegenstander agressief, speel dan zelf hyperagressief. Hij overspeelde zijn tegenstander en won een kwaliteit. Daarna duurde het een tijdje om het juiste plan te vinden in het eindspel, maar na wat tegenspartelen wist hij toch de vis – pardon het punt – op het droge te krijgen (5,5-1,5). Jasper, tenslotte, gaf weer een perfecte Grischuk imitatie ten beste. Alleen spelend op zijn 10 seconden increment hield hij een 2100+ tegenstander onder druk. Tientallen zetten lang wist hij steeds sterke zetten te produceren. Het was helaas net niet voldoende voor winst, maar een mooie remise was het zeker. Zo sloten we de avond af met een 6-2 overwinning.
Met deze overwinning hebben we ons alleen op kop van klasse 1D genesteld. In het nieuwe jaar wacht ons echter de topper tegen Koningswaal dat tot op heden één matchpuntje heeft gemorst, maar op papier wel favoriet is. Met het tot nu toe getankte vertrouwen kan het echter een mooie pot worden!

Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2019-11-27 11:35:40
title:JEUGD SCHAAKLESSEN BEGINNEN WEER
SCHAAKLESSEN BEGINNEN WEER
De schaaklessen voor de jeugd vanaf 6 jaar bij schaakclub Rivierenland
beginnen weer op
dinsdag 2 december.
De lessen worden op
dinsdagavonden van 19.00-20.00 uur gegeven door ervaren
schaaktrainers van de club aan de hand van de Stappenmethode van de
schaakbond. De lessen beginnen met een half uur theorie. Aansluitend
wordt een Interne competitie gespeld.
Ook kan worden meegedaan aan de Externe competitie.
De kinderen hoeven niet meteen lid te worden maar kunnen eerst eens
een kijkje komen nemen om te zien of het bevalt.
Schaakclub Rivierenland
is de enige schaakclub in de regio Tiel,
Geldermalsen en Culemborg.
De club speelt mee in de landelijke KNSB competitie en in de regionale
SGS/SOS competitie.
Aanmelden kan bij Jeugdleider Dirk van Zetten via
dvanzetten@hotmail.com
of telefonisch op 06-28955371 of 0344-601462.
Lokatie:
ODS Meester Aafjes, Lievense van Herwaardenstraat 2, 4194 RR Meteren.
Ingang
aan de Bouwing, parallel aan de J. van Zeestraat.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-10-30 20:06:23
title:Rivierenland 1 met winst uit de startblokken in de SOS competitie
Dinsdag 29 oktober speelde ons eerste team een thuiswedstrijd tegen Zevenaar. Zevenaar ligt achter Arnhem. Voor onze tegenstanders was het dus een hele toer om op tijd te komen te zijn, maar ze waren toch keurig om 19.45 uur aanwezig.

Op papier hadden we een makkelijke wedstrijd moeten hebben. Het team van Zevenaar miste zijn sterkste speler en gemiddeld hadden ze zo’n 160 ratingpunten minder dan wij. Dat moet te doen zijn, zou een mens denken. En aanvankelijk leek het daar ook wel op. Eén van onze tegenstanders zei achteraf dat hij na een uur of twee had verwacht dat het 7-1 voor Rivierenland zou worden….

Jorge was als eerste klaar. Hij wist een makkelijke overwinning op zijn tegenstander te boeken. Even later was ook Hans klaar (fijn dat hij er weer was trouwens!). Het was een typische Hans-partij. Zeer scherpe stelling die hij mooi naar winst afwikkelde. Verder stond Evert al vrij snel een kwaliteit voor en als een Boa Constrictor wist hij zijn tegenstander langzaamaan steeds meer af te knijpen. Dit type eindspelen winnen behoort tot Evert’s specialiteiten. Rudy, op bord 2, had de hele avond een fijne stelling. Er was één probleem. Rudy leidt de laatste tijd weer aan het zogenaamde Grischuk syndroom. De befaamde Russische grootmeester heeft er patent op om in hevige tijdnood te komen. Dan laat hij zijn sterkste spel zien, zo lijkt het vaak. Binnen onze club leidt Jasper Straaten ook aan dit syndroom. Ook hij komt in tijdnood en weet dan vaak zelfs slechter staande stelling nog tot winst om te buigen. Met andere woorden: het Grischuk syndroom is helemaal niet erg….., tenminste als er dan in tijdnood ook gewonnen wordt. Bij Rudy liep dat helaas anders, in een mooie stelling ging hij door zijn vlag…. Even later bleek Gert ook verloren te hebben. En dat terwijl hij heel erg goed stond. Er was duidelijk iets vreselijk fout aan het gaan. Onze voorsprong slonk naar 3-2.

Gelukkig stond Ben goed. Hij had een dame tegen een toren en een paard. Alleen uitkijken voor een vorkje, dat was alles. En dat deed Ben gedurende een paar zetten. Maar vervolgens even niet…. Gevolg: weg dame, weg mooie partij en weg winstpunt. Stand was dus gelijk (3-3).

Het kwam dus aan op Wim en Aat. Wim had heel de partij ongeveer gelijk gestaan, maar speelde weer eens een ijzersterk eindspel. Zijn tegenstander moest een loper geven voor een op promoveren staande c-pion en Wim trok het punt op het droge (4-3). Ikzelf was weer eens als laatste klaar. In een van mijn kant heel slecht gespeelde partij kwam ik duidelijk minder te staan. Gelukkig koos mijn tegenstander een verkeerd plan, waardoor de kansen leken te keren. In tijdnood gaf ik echter alles weg. Mijn tegenstander kwam ook wat krap in zijn tijd te zitten en dus poogde ik nog een allerlaatste truc. Mijn tegenstander was zo gefixeerd op het doorlopen van zijn vrijpion dat hij niet in de gaten had dat hij bijna mat stond, totdat het te laat was. Zo werd het 5-3 en gold het adagium ‘eind goed, al goed’.

We staan in ieder geval gedeeld op kop, maar er is één team met meer bordpunten. Onze vrienden van Koningswaal! Dat wordt nog een interessante wedstrijd, later dit seizoen, tegen Mark Agterberg en zijn kormuiten….

Aat

S.V. Rivierenland 1 S.V. Zevenaar 1

Aalten, E. (Evert) 1982 Freriks, M. (Marijn) 1741 z-w 1 – 0
Veenhoff, R.P. (Rudy) 1943 Castrop, H. (Hans) 1741 w-z 0 – 1
Liefbroer, A.C. (Aat) 1904 Rouwenhorst, H. (Henk) 1741 z-w 1 – 0
Kruimer, W.H.J. (Wim) 1871 Claessen, T. (Tonie) 1714 w-z 1 – 0
Kampstra, G. (Gert) 1863 Poel van der, J. (Jeroen) 1698 z-w 0 – 1
Garcia, J.A. (Jorge) 1765 Meiboom, D. (Daniel) 1638 w-z 1 – 0
Rooij de, J.A. (Hans) 1687 Elfrink, J. (Jan) 1617 z-w 1 – 0
Driessen, B.H.G.M. (Ben) 1672 Poel van der, P. (Pieter) 1511 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1836 Gemiddelde Rating: 1675 5 – 3

=================== Blog Item ==================
Date:2019-10-10 05:32:19
title:Betuwe Olympiade: de regels
Kleurverdeling
Op de eerste speelronde wordt de kleurverdeling bepaald aan de hand van loting. De eerstgenoemde teams hebben dan wit of zwart aan bord 1, waarna het alterneert voor de lagere borden. Hierna staat de kleurverdeling vast voor de volgende ronde (zie speelschema).
Het eerstgenoemde team heeft wit aan bord 1.
Vaste Opstelling
In de Betuwe Olympiade is het niet mogelijk om van bordvolgorde te veranderen. Dit betekent dat de nummers 1 van ieder team tegen elkaar uitkomen, evenals de nummers 2, etc..
Vaste reserve
De heer Sluiter is aangewezen als vaste reserve.
Speeltempo
1 uur p.p.p.p. + 10 seconde per zet vanaf zet 0. Er geldt een notatieplicht gedurende de hele partij.
Speelschema

    Ronde 

    Datum

    Wedstrijden
        Uitslag


    1

    15-Okt

    1-2 en 3-4
    1,5-2,5  1-3


    2

    19-Nov

    4-1 en 2-3    3

    17-Dec

    1-3 en 2-4

Teamindeling

    TEAM 1 


    TEAM 2


    1

    Hemmo Mulder
    2007

    Evert Aalten 
    1982


    2

    Ben Driessen
    1672

    Rob Disselhoff
    1829


    3

    Peter Brandsma
    1607

    André van Aart 
    1602*
    *Interneclubrating

    4

    Rob Kaptein
    1550

    Freek Veldmeijer
    1599


    Gemiddelde


    1709


    1753

    TEAM 3


    TEAM ROCKET
    1

    Rudy Veenhoff
    1943

    Aat Liefbroer
    1904    2

    Gert Kampstra
    1863

    Wim Kruimer
    1871    3

    Joost van Egmond
    1656

    Arian van Weerden
    1604    4

    Hans Ruis
    1528

    Ben Oude Brunink
    1561    Gemiddelde


    1747,5


    1735

    ALGEMENE RESERVE


    Albert Sluiter
    1580

Stand

    Plaats
    Naam
    MP
    BP


    1
    Team Rocket
    2
    3


    2
    Team 2
    2
    2,5


    3
    Team 1
    0
    1,5


    4
    Team 4
    0
    1

=================== Blog Item ==================
Date:2019-10-03 06:45:08
title:Betuwe Olympiade
De Betuwe Olympiade is een nieuw initiatief van SV Rivierenland. Vier à vijf teams van vier personen gaan met elkaar de strijd aan.
Systeem
Round-Robin in teamverband. De deelnemers worden onderverdeeld in teams van vier, waarbij de teams van ongeveer gelijke sterkte zullen zijn (op basis van de gemiddelde KNSB-rating).
Speeltempo
1 uur p.p.p.p. + 10 seconde per zet.
Speeldata
Ronde 1: 15 oktober 2019
Ronde 2: 19 november 2019
Ronde 3: 17 december 2019
Aanmelden
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar secretaris[at]svrivierenland.nl waarin u kenbaar maakt deel te willen aan de Betuwe Olympiade. Ook is er een intekenlijst aanwezig op de club. Er is geen inschrijfgeld voor dit toernooi.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-29 15:53:15
title:Bekerteam SOS
De teamleider voor het Bekerteam SOS competitie is Gert Kampstra

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-29 15:51:50
title:Rivierenland 2 SOS
De teamleider voor Rivierenland 2 SOS competitie is ALbert Sluiter

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-29 15:50:12
title:Rivierenland 1 SOS
De teamleider voor Rivierenland 1 SOS competitie is Aat Liefbroer

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-29 15:48:04
title:Rivierenland 1 KNSB
De teamleider van SV Rivierenland 1 KNSB competitie is Rudy Veenhoff

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-26 18:41:40
title:SCHAAKJEUGD RIVIERENLAND WEER BEGONNEN
SCHAAKJEUGD RIVIERENLAND WEER BEGONNEN
Het schaakseizoen 2019-2020 is voor de jeugd van Rivierenland weer begonnen. De lessen worden op dinsdagavonden van 19.00-20.30 uur gegeven door ervaren schaaktrainers.
Aansluitend op de trainingen wordt een Interne competitie gespeld.
Ook kan worden meegedaan aan de Externe competitie.
Aanmelden kan bij Jeugdleider Dirk van Zetten via dvanzetten@hotmail.com of telefonisch op 06-28955371 of 0344-601462.
Lokatie:
ODS Meester Aafjes, Lievense van Herwaardenstraat 2, 4194 RR Meteren.
Ingang aan de Bouwing, parallel aan de J. van Zeestraat.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-23 11:40:55
title:Speeldata interne bekend!
De speeldata voor de SOS-competitie 2019-2020 is gepubliceerd en dus is de interne wedstrijdleider aan het plannen geslagen om ook de agenda van SV Rivierenland in te vullen. De speeldata voor de interne competitie, Betuwe Olympiade, Betuwe Cup en het Trichter Open is vanaf nu te vinden op de agenda van deze site.
Het eerste evenement op de agenda is de Betuwe Olympiade op 15 oktober aanstaande.
Voor meer informatie zie de speciale pagina: Betuwe Olympiade.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-18 18:54:01
title:Test blog entry
Ivm verandering teams

=================== Blog Item ==================
Date:2019-09-09 07:57:24
title:locatie, externe toernooien en meer
Afgelopen dinsdag was de eerste clubavond op de nieuwe locatie Dorpshuis Tricht.
De weg er naar toe kronkelde een stuk meer dan naar Buren, maar de locatie zag er goed uit.
Het was verfrissend te merken dat het bestuur de clubavond, met dynamiek in de programmering, aantrekkelijker wil maken.
Het zal best zo zijn dat een paar ideeën wat bijgesteld moeten worden en misschien zal er een punt sneuvelen maar dat is niet het punt. Pas na uitproberen weet je hoe goed een nieuw idee is.
Ik ben dan ook heel benieuwd naar het komende club-jaar.
Voor mensen die nog meer willen schaken zijn er tot naast ons eigen toernooi volgend jaar altijd meer toernooien te vinden :
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Beste schakers & bestuurders,
Binnenkort vindt voor de 57e keer het Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren plaats. De speeldata zijn vrijdag 13, dinsdag 17 en vrijdag 20 september.
Formule ongewijzigd gebleven: vier spelers strijden om het kampioenschap in hun groep. Per groep zijn er twee prijzen te winnen. Aanvang van elke ronde 19.30, speeltempo 1.50 + 10 sec/zet. De kosten voor deelname bedragen 10 euro en kunnen worden voldaan aan de zaal.
Uitgebreide info is te vinden in de bijlage of op onze website www[.]moira-domtoren[.]nl. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar wedstr[@]moira-domtoren.nl of telefonisch op 06-45041878.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Hierbij brengen wij graag alvast het Laren Dubbeltoernooi 2019 onder de aandacht bij u en uw club! Dit toernooi bestaat uit 2 onafhankelijke toernooien:

 • Het oergezellige Laren Kroegsnelschaak toernooi in bruine kroeg `t Bonte Paard op 7 oktober a.s. en/of
 • Het competitieve maar ook gezellige Laren Rapid schaak toernooi met een forse prijzenpot op 19 oktober a.s.
  zie de webiste www.larenseschaakclub.nl =================== Blog Item ==================
  Date:2019-06-18 12:28:00
  title: laatste clubavond in de Prinsenhof

Met pijn in het hart, neemt Schaakvereniging Rivierenland na meer dan 10 jaar afscheid van de Prinsenhof in Buren.
Reden om beheerster Carla op de laatste clubavond namens de leden een mooie bos bloemen aan te bieden uit handen van voorzitter Arian van Weerden. Arian bedankte Carla voor de goede diensten en gastvrijheid.
Seizoen 2019-2020 spelen de senioren van SV Rivierenland in het Dorpshuis te Tricht.”

=================== Blog Item ==================
Date:2019-05-20 06:03:33
title:Rivierenland gaat landelijk!
Met het behalen van het kampioenschap van de SOS-competitie kan Schaakvereniging Rivierenland er bijna niet meer onderuit: Rivierenland schrijft zich in voor de 4e klasse van de KNSB-competitie. Alhoewel er sinds vorig seizoen een scheiding der competities is ingesteld tussen de regionale en landelijke competities met als gevolg dat er geen promotie- en degradatieregeling meer bestaat tussen beide competities, gaat Rivierenland toch deelnemen aan de landelijke competitie. Diverse spelers van Rivierenland speelden al in de KNSB-competitie en de schaakclub wil hen nu de mogelijkheid bieden om voor Rivierenland uit te komen.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-04-28 08:41:11
title:Nieuwe Speellocatie
De afgelopen twee maanden is het bestuur naarstig op zoek gegaan naar een nieuwe speellocatie.
Aan de hand van een programma van eisen zijn een kleine twintig potentiële zalen aan een stevige inspectie onderworpen en willen we de conclusies met u delen.
Daarom bent u van harte uitgenodigd voor de:
Ledenraadpleging gehouden op 14 mei 2019 in de Prinsenhof.
Aanvangsttijd is 20:00u
Verwachtte eindtijd uiterlijk 20:30u (interne competitie komt niet te vervallen)
We zullen als nieuwe speellocatie het dorpshuis Tricht bespreken.
https://www.dorpshuistricht.nl/
Verder wil ik nog van de gelegenheid gebruik maken om u te informeren over het feit dat er aanstaande dinsdag GEEN SCHAKEN is.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-04-07 10:58:42
title:Kampioenswedstrijd Rivierenland 1
In de hoofdklasse C van de SOS-competitie kan Rivierenland 1 kampioen worden door minimaal gelijkspel te halen tegen Wageningen 1.
U bent allen van harte welkom om deze wedstrijd bij te wonen.
Het adres is:
Voorzieningenhart ’t Hert
Thijmstraat 40
6531 CS Nijmegen
Let op: in verband met sluiting van het gebouw wordt er stip om 19:30 begonnen.

=================== Blog Item ==================
Date:2019-03-06 19:03:37
title:Vijftiende Rivierenland Open Rapidtoernooi 2019
Internationaal Meester Herman Grooten winnaar van het 15e Rivierenland Open Rapidschaaktoernooi.
Kijk op http://svrivierenland.nl/rapidtoernooi
voor een verslag, foto`s en alle uitslagen

=================== Blog Item ==================
Date:2019-01-31 07:38:27
title:Burgerweeshuis Schaaktoernooi 2019
De Rehobothschool wint 11e Burgerweeshuis schaaktoernooi
zie https://www.svrivierenland.nl/jeugd/burgerweeshuistoernooi

=================== Blog Item ==================
Date:2019-01-22 15:45:17
title:Geen schaken 22-1-2019
In verband met de hevige sneeuwval is er vanavond geen schaken voor zowel de jeugd als de senioren.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-12-17 11:42:28
title:Informatief: AVG en Schaakvereniging Rivierenland
Sinds een paar maanden is de AVG van toepassing. Dit betekent een versterking van uw privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties. Dus ook voor Schaakvereniging Rivierenland.
Voor ieder lid van Schaakvereniging Rivierenland is het mogelijk om inzicht te krijgen in welke persoonsgegevens de schaakvereniging beschikt over hem of haar.
Ook geven we (op verzoek) inzicht in welke gegevens wij doorgeven aan de KNSB om hun welbekende diensten te kunnen leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van NAW-gegevens om Schaakmagazine te bezorgen en het bijhouden van een KNSB-rating.
Voor het gebruik van beeldmateriaal, bijvoorbeeld opnames gedurende een schaakpartij waarop u als persoon geidentificeerd kan worden, heeft SV Rivierenland voor haar leden als standaard ingesteld dat dit niet toegestaan is. Dit wordt ook als zodanig gecommuniceerd naar de KNSB. Dit kunt u te allen tijde wijziging. Voor eventuele vragen over uw persoonsgegevens kunt u terecht bij de secretaris.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-11-01 18:05:16
title:Rivierenland 1 behaalt knappe overwinning op Veenendaal 1
Een nieuw seizoen betekent nieuwe kansen voor Rivierenland en dit wordt gelijk duidelijk als men alleen al de teamsamenstelling van het vlaggenschip bekijkt. Sinds haar oprichting wist de club nog nooit zo`n sterk achttal op de been te brengen.
In de eerste ronde van de nieuwe SOS-competitie mocht Rivierenland gelijk al aan de bak tegen het sterke Veenendaal. Op bord 1 speelde Mark Agterberg tegen Joost Offringa. Joost besloot voor de schoonheidsprijs te gaan en offerde er verwoed op los. Mark, met zijn koning in het midden van het bord, kon echter de aanval pareren en zijn tegenstander had te weinig stukken over om door te spelen en moest genoegen nemen met eeuwig schaak. De remise van Mark tegen de 2300-speler was een feit.
De partij van Hamoun Habibi aan bord 2 leek te verzanden in een saaie zetherhaling. Echter, gewapend met een enorme strijdlust speelde Hamoun door en wist hij er uiteindelijk toch nog een partij van te maken. In het late eindspel trok Hamoun de partij naar zich toe en de overwinning was een feit.
Aan bord 3 mocht Aat Liefbroer het opnemen tegen een invaller, maar wel eentje van 2200+-niveau, Stefan Bekker. Stefan is een bekende bij SV Rivierenland omdat hij een van de winnaars is van het snelschaaktoernooi dat Rivierenland jaarlijks organiseert. Aat hield zich goed staande, maar stond de hele partij een fractie minder. In het eindspel moest Aat zijn meerdere bekennen.
Aan bord 4 speelde Hemmo Mulder. Hemmo bracht zijn tegenstander ietwat in de problemen en dat leidde tot een miscalculatie. Hemmo won een stuk en de partij.
Aan bord 5 was het Jasper Straatens beurt. In tijdnood mistte zijn tegenstander een winnende voortzetting, waarna in het ontstane toreneindspel remise overeengekomen werd.
Aan bord 6 speelde Rudy Veenhoff een tumultueuze partij. Door een fout in de opening kwam hij al snel minder te staan, maar zijn tegenstander gaf hem de ruimte om een winnend initiatief op te zetten.
Bord 7 was het terrein van Philippe Friesen. Zijn partij ging lange tijd gelijk op, maar hij verloor uiteindelijk toch.
Aan bord 8 overspeelde Gert Kampstra zijn tegenstander zonder al te veel moeilijkheden.
De 5-3 overwinning was een feit.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-09-03 08:59:58
title:Update: datum ALV
In verband met de afwezigheid van de voorzitter en andere bestuursleden is besloten om de ALV te verplaatsen naar 25 september.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-08-19 18:33:09
title:Start nieuwe seizoen
De jaarlijkse ALV zal dit jaar gehouden worden op 25 september. U ontvangt begin september de uitnodiging. Op de ALV zal door het bestuur een voorstel worden gedaan om het speeltempo te veranderen naar 1 uur en 40 minuten per persoon per partij met een increment van 10 seconde per zet.
De eerste speelronde is op 4 september.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-05-14 06:38:10
title:Rivierenland 2 pakt kampioenstitel
Rivierenland 2 pakt kampioenstitel
Het is de schakers van Rivierenland 2 gelukt om het kampioenschap in de regionale 2e klasse C te behalen. Een puike prestatie waarmee aan de doelstelling aan het begin van het seizoen volledig werd voldaan. Acht overwinningen en één gelijkspel wekt de indruk dat onze schakers oppermachtig waren, maar dat was niet het geval. In meerdere wedstrijden schoot Vrouwe Fortuna ons te hulp. In de laatste ronde moest nog gewonnen worden om directe concurrent De Rode Loper 2 achter ons te houden. En dat ging ook deze keer weer niet gemakkelijk, er werden veel fouten gemaakt.
Onze jongste speler Tim Kortekaas meldde zich al een half uur na aanvang aan mijn tafel en vulde op het wedstrijdformulier zwijgend een ‘0’ in achter zijn naam. Stukverlies in een voor hem niet onbekende Grünfeld-Indiër zette ons snel op achterstand. Ook Peter Brandsma vergaloppeerde zich in de opening en verspeelde een pion, maar bleef ook nog met een slechte stelling zitten. De rest van de borden zag er beter uit, maar overwinningen waren nu een ‘absolute must’ geworden. Jorge Garcia nam deze keer de tijd (een uur en geen 20 minuten) en dan komt het meestal goed. Hij won op een belangrijk moment en bracht ons terug in de wedstrijd. Echter, ook teamleider Freek Veldmeijer gaf in een fraaie stelling de kwaliteit weg. Hij was genoodzaakt om een wanhoopsoffensief, met loper- en torenoffer, uit te voeren, en kwam weg met eeuwig schaak. Henk de Braber speelde (weer) degelijk, maar had niet genoeg potentieel voor meer dan remise. Na het verlies van Peter stonden we dus met 3-2 achter. Het kampioenschap bungelde aan een dun draadje. Gelukkig speelden onze topscorers Wim Kruimer en Aat Liefbroer nog (aan de hoogste borden). En ook deze keer stelden zijn niet teleur. De tegenstander van Aat was volledig overspeeld en het duurde veel te lang voor hij opgaf. Wim is aan een sterk seizoen bezig en bracht ons voor het eerst op voorsprong. Hans de Rooij zou het voor ons moeten gaan afmaken en had een goede stelling. Maar ook hier was de spanning voelbaar en Hans ging in de fout. Weg kampioenschap leek het, maar zijn tegenstander voelde de druk van de toekijkende toeschouwers die zich rondom het bord hadden verzameld. Hij verbruikte (te) veel tijd en het door Hans op het juiste moment gelanceerde remise-aanbod gaf hem een uitweg om onder die druk uit te komen. Het kampioenschap was daarmee toch een feit, er kon geproost worden.
Mannen ik ben trots op jullie. Dit kampioenschap was een echte teamprestatie, er was veel commitment. We hebben slechts twee invallers (Ben Driessen (3x) en Albert Sluiter (1x)) hoeven gebruiken, die ook nog eens veel punten binnen brachten. Na het kampioenschap van 3 jaar geleden gaan we het volgend seizoen opnieuw proberen in de 1e klasse. We zien wel wat dat brengt. Ik hoop jullie allen op de slotavond van 5 juni te zien waar we het kampioenschap vieren.
Freek Veldmeijer

=================== Blog Item ==================
Date:2018-05-11 07:26:46
title:Rivierenland 2
Rivierenland 2 na de overwinning en daardoor het kampioenschap

=================== Blog Item ==================
Date:2018-04-29 10:18:36
title:Einde van de SGS-competitie
Volgend seizoen gaat een ommekeer betekenen voor het regionale wedstrijdschaak. Op de laatste ledenvergadering van de SGS is namelijk niet alleen de scheiding der competities bevestigd (KNSB vs SGS) bevestigd, maar ook de vereniging der competities (SGS, OSBO en SBO). Van deze vereniging der regionale competities was al langer sprake, maar de laatste maanden is er achter de realisatie ervan duidelijk flink tempo gezet.
Ø Promotieklassen verdwijnen en teams in de promotieklassen mogen zich aanmelden voor de 4e klasse KNSB.
Ø De OSBO (Oostelijke schaakbond), SGS en SBO (Schaakbond Overijssel) worden samengevoegd tot de SMN: Meerdere poules met bovenin meerdere hoofdklassen, 1e klasse, 2e klasse etc. piramides ingedeeld op regio zones.
Deze veranderingen zijn van invloed op ons het eerste team. Het eerste team heeft nu de mogelijkheid om in de 4e klasse KNSB te spelen of in de hoofdklasse SMN. De KNSB-competitie wordt op zaterdag gespeeld, terwijl de SMN op doordeweekse avonden is.
Onze overige teams zullen in de SMN-competitie gaan spelen.

=================== Blog Item ==================
Date:2018-04-29 09:59:36
title:Overzicht van de instellingen van het indelingsprogramma Sevilla

=================== Blog Item ==================
Date:2018-03-14 20:23:04
title:SV Rivierenland zet deuren wijd open
SV Rivierenland zet deuren wijd open, klik op deze regel om door te gaan naar de artikel aankondiging

=================== Blog Item ==================
Date:2018-02-26 19:20:47
title:Rivierenland Open Rapid 2018
Het 14e Rivierenland Open Rapidtoernooi wordt gehouden op:
Zaterdag 3 maart 2018 ( spelers dienen uiterlijk 9:45 aanwezig te zijn )
Speellokatie: partycentrum De Prinsenhof, De Bijen 1, 4116 GG, Buren (Gld)
Inschrijven kan via een van de twee onderstaande mogelijkheden:

 1. Een mail te sturen naar fri@obcnet.nl ( tel. 06–10482817 ) onder vermelding van uw eventuele KNSB rating en schaakclub.
 2. Het opgaveformulier in the vullen dat u vind op de website.
  ​ =================== Blog Item ==================
  Date:2018-02-25 10:22:31
  title:Het treintje dendert naar het bootje
  Voor de verandering trokken wij op een maandag zuidwaarts, over de rivier, over die bekende brug van dat beroemde gedicht van Nijhof.
  Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
  Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
  die elkaar vroeger schenen te vermijden,
  worden weer buren. Een minuut of tien
  dat ik daar lag, in t gras, mijn thee gedronken, mijn hoofd vol van het landschap, wijd en zijd - laat mij daar midden uit oneindigheid een stem vernemen dat mijn oren klonken. Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren. Zij was alleen aan dek, zij stond bijt roer,
  en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
  O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
  Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren
  Voorbij Bommel, naar het plaatsje Nieuwaal, waar niemand van ons ooit was geweest, en dus niemand van ons ooit had geschaakt. Plotsklaps, midden in een mooie woonwijk, dook een café annex snackbar op, de bestemming van onze reis. Binnen was het aangenamer dan buiten, het zaaltje achterin ademde schaaksfeer.
  ZZ combinatie 2 was de tegenstander, een middenmoter, maar dat blijken vaak onze gevaarlijkste tegenstanders. Dat bleek alras, we begonnen niet lekker. De laagste vier borden waren als eerste klaar, met een veel te magere 2-2 als tussenstand. Peter Brandsma blunderde door een vork te overzien. Hans de Rooij leek goed op weg maar moest in een remise berusten. Freek Veldmeijer, slecht in vorm al zeg ik het zelf, had in een remisestelling op het eind een paard kunnen vangen, maar slaagde niet door een gebrek aan tijd. En Jorge Garcia speelde weer een ouderwets snelle partij met weer een ouderwetse uitslag: winst. We zien hem weer vaker op de clubavond en dat loont.
  De eerste vier borden gaven weinig reden om een betere score te verwachten. Wim Kruimer stond een pion achter, Aat Liefbroer stond passief en Henk den Braber had geen enkel voordeel. Alleen Tim Kortekaas had de nodige dreiging en druk in zijn aanvalsspel opgebouwd. Nadat Henk een remise niet kon afwenden, werden de vele dreigingen Tim’s tegenstander te veel en moest hij capituleren, De voorsprong was een feit, maar ook te handhaven? Aat speelde verder goed en profiteerde ook van het gebrek aan tijd van zijn opponent. Wim beheerste het eindspel beter en boog de pion achterstand om in een pion voorsprong en speelde bekwaam naar winst. Een verdiende 5,5-2,5 overwinning stemde tot tevredenheid. Aan het treintje met overwinningen was wederom een wagonnetje gekoppeld.
  Op weg naar huis over die bekende brug ontwaarden wij een bootje, gemeerd aan de rand van de rivier. In het licht van de maan waren de woorden ‘Heen en weer, heen en weer, heen en weer ….’ leesbaar op de zijkant van de boot. In de verte liep de bootsman met een verfkwast in zijn hand. Zou hij er dit jaar weer het woordje ‘heen’ aan mogen toevoegen? =================== Blog Item ==================
  Date:2018-01-31 18:31:39
  title:Met de schrik vrijgekomen…
  Dinsdag 30 januari had ons tweede team een thuiswedstrijd tegen Zeist 3. Op papier een makkelijke opdracht. Zeist had tot nu toe alles verloren, nauwelijks bordpunten en op vrijwel elk bord zouden we een overweldigend ratingvoordeel hebben. De werkelijkheid bleek anders.

Op bord 4 had Henk den Braber met wit reeds snel een prachtige stelling opgebouwd. Het leek dat hij het punt snel op het droge zou brengen. Helaas… Eén moment van schaakblindheid gaf zijn tegenstander de gelegenheid het beruchte aftrekschaak met een loper op h2 te geven. Henk kon zijn dame inleveren en daarmee de partij. Gelukkig werd de stand snel recht getrokken op bord 5 door Mono Garcia die vol wraakgevoelens achter het bord zat. Het seizoen had tot nu toe nog niet gebracht wat hij er van had gehoopt. Zijn concentratie liet hem te vaak in de steek. Niet echter deze keer. Binnen de kortste keren had hij een hele goede stelling opgebouwd en op zijn gebruikelijke snelle wijze maakte hij de partij af. Ondergetekende was de volgende die een winstpunt mocht bijschrijven. In een redelijk gelijke stelling deed mijn tegenstander een wat mindere zet, en dat leidde een niet te stoppen koningsaanval in. Na verlies van meerdere stukken hield mijn tegenstander het voor gezien. Ook Hans de Rooij wist – met zwart op bord 7 – een sterke koningsaanval te ontwikkelen. De zwarte stukken zwermden de witte koningsstelling binnen en zijn tegenstander wist deze orkaan niet te doorstaan. Aansluitend bereikte Peter Brandsma op bord 8 na een wat moeizame partij een volledig gelijkstaand lopereindspel, met remise als gevolg.

De stand was dus ondertussen omgebogen van 0-1 naar 3,5-1,5. Een gang langs de resterende borden stelde echter niet geheel gerust. Op bord 1 stond Wim Kruimer wat onder druk in een dameloos middenspel, op bord 3 leek Tim Kortekaas iets beter te staan in een eindspel met paarden en een loper, en op bord 6 stond Ben Driessen er in een stelling met zware stukken niet best voor. Zijn tegenstander had een pion op de damevleugel meer en die leek doorslaggevend te gaan worden. Het kon, maar zou niet makkelijk worden. Het werd echter nog erger toen Tim een stuk wegblunderde en op moest geven. De laatste twee partijen moesten dus minstens een punt opleveren voor een overwinning. Gelukkig was daar Wim. Toen ik na enige tijd weer bij zijn bord ging kijken had hij plotseling weten af te wikkelen naar een eindspel waarin hij een kwaliteit en een pion meer had. Dan weet je het wel bij Wim; het punt werd moeiteloos binnen gehaald. Het werd uiteindelijk nog een ‘ruime’ 5-3 overwinning, omdat Ben in een wanhoopsoffensief al zijn koningsvleugelpionnen naar voren gooide en een eeuwig schaak wist te creëeren. Eind goed, al goed, dus. Maar hoelang weten we het geluk nog te tarten??

Individuele uitslagen

          Rivierenland 2       Zeist 3      
                  5     -      3
 1. W.H.J. Kruimer (Wim) W. Oskam (Wendela) 1 – 0
 2. A.C. Liefbroer A.J. Houtgast 1 – 0
 3. T. – Kortekaas (Tim) G. van den Dool (Gerrit) 0 – 1
 4. H.J.A. den Braber (Henk) G. Willemsen (Gerard) 0 – 1
 5. J.A. Garcia (Jorge) W. Schuurman (Warrie) 1 – 0
 6. B.H.G.M. Driessen (Ben) M. Kool 0,5 – 0,5
 7. J.A. de Rooij (Hans) F.J.E. van Vollenhoven (Eric) 1 – 0
 8. P. Brandsma (Peter) R. Snoek (Ron) 0,5 – 0,5 =================== Blog Item ==================
  Date:2018-01-07 21:13:53
  title:Van uw interne wedstrijdleider
  Vanaf ronde 16 (16 januari) kunt u worden ingedeeld tegen een tegenstander waartegen u al eerder heeft gespeeld. De kleuren zullen zijn verwisseld.
  Rob Disselhoff heeft aangegeven weer mee te willen spelen in de interne competitie. Om Rob en alle spelers lager in de competitie tegemoet te komen, is ervoor gekozen om Rob niet onderaan te laten beginnen en is aan Rob ongeveer 500 punten toegekend.
  De eerste ronde van de Betuwecup is om facilitaire redenen verplaatst naar de dinsdag vóór het Rivierenland Open Rapid snelschaaktoernooi. Het rapidtoernooi is op 3 maart aanstaande. Inschrijven is natuurlijk al mogelijk! =================== Blog Item ==================
  Date:2017-11-27 07:52:12
  title:Oeps, dat was spannend
  Op woensdagavond (wat in mijn beleving geen schaakavond is) vertrok het tweede, op volle oorlogssterkte, richting de binnenstad van Utrecht. Volop parkeergelegenheid voor de deur van het speellokaal als je bereid bent de kas van het Utrechtse gemeentebestuur flink te spekken. Ik heb het even opgeteld, maar dat kostte het team bijna 43 euro voor een avondje schaken. Daar kon je toch aardig wat biertjes voor kopen in het “Huis aan de Werf’. Afijn, we kwamen niet om te zuipen, maar om te schaken tegen De Rode Loper 3. Een niet te onderschatten tegenstander had ik vooraf gemeld. Bij het binnentreden werden de live borden al in gereedheid gebracht, geïnteresseerden konden ons volgen op internet. En dat werd ook gedaan, bleek wel na afloop van wat een spannende wedstrijd zou worden, getuige de reacties die binnen kwamen.
  Hans de Rooij had een off-day, hij verloor al snel een stuk, gevolgd door de kwaliteit en kon na 17 zetten opgeven. Ik heb hem de rest van de avond met een zuur gezicht zien rondlopen. Jorge is teruggevallen in zijn oude fout, te snel spelen. Het dubbele toreneindspel wat ook al snel op het bord kwam had hij niet hoeven verliezen. Hij was daarna ook nog snel verdwenen. Het oude medicijn moet maar weer worden voorgeschreven: op je handen zitten. Dat was dus schrikken, 2-0 achter en op een aantal borden stonden we ook nog minder. Dat gold niet voor Wim Kruimer die na 1.e4 a6 2. C4 b5 een pion in de schoot geworpen kreeg. Twee verbonden vrijpionnen leken de winst veilig te gaan stellen, maar Wim verslikte zich in eeuwig schaak. Nog een tegenvallertje dus. Henk den Braber zette weer een proeve van degelijkheid neer na een Schotse opening. Een halfje er bij, maar het bracht ons niet dichter bij de tegenstander.
  In mijn eigen partij kwam ik langzaam slechter te staan en Tim was inmiddels een stuk achter gekomen met nauwelijks compensatie. Ik vreesde voor een nederlaag van het team. Gedachtes als ‘met 16 beentjes weer op de grond’ gingen door mijn hoofd en ik besloot op mijn eigen partij te concentreren want de tijdnoodfase was inmiddels aangebroken. Plotsklaps hoorde ik Peter Brandsma naast mij zeggen ‘zo kan het ook’. Hij bleek te hebben gewonnen in een goed opgezette partij, maar ook met wat lichte medewerking van zijn tegenstander. Ook Tim’s tegenstander schoot te hulp door het gewonnen stuk weer terug te geven. Nu gaven Tim’s extra pionnetjes de doorslag en was het opeens 3-3. Mijn opponent verzuimde in tijdnood nog een extra pionnetje (en daarmee de winst) te verschalken en moest tot zijn ontstelling constateren dat zijn koning niet meer door kon lopen om schade aan te richten. Remise was een feit. Ik draaide mij om en zag dat de in topvorm verkerende Aat net de felicitaties in ontvangst had genomen. Later zag ik dat hij het toren eindspel uitstekend had gespeeld. Dus toch een teamoverwinning, waar op zeker moment niemand meer in had geloofd. Met lachende gezichten (nu ook van Hans) feliciteerde men elkaar. Een spannende wedstrijd met uiteindelijk toch een gunstige afloop gaf ons een heerlijk gevoel om naar huis te rijden.
  Freek Veldmeijer
  De Rode Loper 3 Rivierenland 2
 9. J. Vermeulen (Jacco) W.H.J. Kruimer (Wim) 0,5 – 0,5
 10. C.N. Regeling (Chris) A.C. Liefbroer 0 – 1
 11. A. Toby (Almer) T. – Kortekaas (Tim) 0 – 1
 12. M. van Rijswijk (Martin) H.J.A. den Braber (Henk) 0,5 – 0,5
 13. J. Weelink (Jeroen) J.A. Garcia (Jorge) 1 – 0
 14. D. Weise (Daniel) J.A. de Rooij (Hans) 1 – 0
 15. A. van Gelder (Arnold) P. Brandsma (Peter) 0 – 1
 16. H.G.K. van Lingen (Henk) W.F. Veldmeijer (Freek) 0,5 – 0,5 =================== Blog Item ==================
  Date:2017-11-04 13:47:34
  title:ondersteuning oudere browserversies
  Op de meeste pc`s en laptops worden oudere webbrowsers automatisch bijgewerkt en kan dit artikel voor kennisgeving worden aangenomen.
  (Het is aan te raden om de automatische updates van webbrowsers altijd aan te zetten, of het nu om internet explorer, edge , chrome, safari of firefox gaat.)
  Ongeveer elke maand wordt het programma (drupal), dat gebruikt wordt om deze website te creëren, vervangen door een nieuwere versie.
  In oudere versies zitten vaak nog bugs of mogelijkheden voor hackers om zich toegang tot de site te verschaffen.
  Vanaf april 2017 worden de browsers internet explorer 9 en 10 niet meer door microsoft ondersteund.
  In de volgende versie van de website kan het voorkomen dat oudere versies van explorer soms wat problemen hebben met het weergeven van de website. =================== Blog Item ==================
  Date:2017-10-26 19:20:42
  title:Rivierenland wint!
  Wedstrijdverslag Kijk Uit 1 – Rivierenland 2

Op dinsdag 10 oktober speelde het 2e team een uitwedstrijd tegen Kijk Uit 1 in Oudewater.
Ons 2e team is afgelopen jaar gedegradeerd en de doelstelling is om dit jaar weer te promoveren. Kijk Uit 1 heeft echter dezelfde doelstelling en schijnt ook een van de sterkere teams uit de poule te zijn. Gelukkig heeft Rivierenland dit seizoen een supersterk team – en dat was te merken!
Ikzelf was er ook bij, niet om te spelen, maar om mentale steun te bieden en om de mooie partijen te aanschouwen- en dat waren het ook!
Jorge was op bord 7 als eerste klaar; hij speelde met wit tegen Piet Brouwer. Jorge speelde in een scherpe stelling op de automatische piloot, wist steeds initiatief te houden en rondde het karwei prima af. Na een uur denken van de tegenstander en zeven minuten denken van Jorge kon het eerste punt aan Rivierenlandse zijde bijgetekend worden.
Henk den Braber speelde met zwart aan bord 4 tegen Matthias Ehrhardt. Henk kwam vrij snel in een gelijke, vaste stelling te staan. De tegenstander had een zwakke loper achter de paaltjes en Henk had een paard bij de koningsvleugel. Ehrhardt durfde geen kwaliteit te offeren om de stelling open te breken, wat mijns inziens ook het beste was, dus niet veel later werd het punt gedeeld.
Wim Kruimer speelde met wit aan bord 3 tegen Henk Treur. Er kwam zoals gebruikelijk is bij Wim een vaste, dichte, Wim Kruimer-stelling op het bord. De tegenstander had echter een klein voordeeltje plus iets meer tijd. Uiteindelijk werd ook deze partij remise, waardoor wij weer een stapje dichter bij de overwinning waren.
Aan bord 6 speelde Peter Brandsma met zwart tegen Jean de Goeij. De partij was voor mij lange tijd onduidelijk. Toen ik later op de avond nog een keer keek zag ik dat Peter ineens een volle toren voor stond. Na het ruilen van de dames en het laatste witte stuk zat er weinig muziek meer in de stelling van De Goeij; deze kon niets anders doen dan in zijn lot berusten en de koning omver leggen.
Tim speelde tegen Sjaak Oosterlaken. Tegenover dezelfde tegenstander, aan hetzelfde bord en met dezelfde kleur zat ik drie jaar geleden, toen ik met Albert en het 3e team mijn eerste uitwedstrijd voor Rivierenland speelde. Tim speelde echter geen koningsgambiet maar een rustigere opening en kreeg ook een rustige stelling op het bord. Tim stond vrij snel na het begin al iets beter en na veel stille zetjes en strategisch gemanoeuvreer was de vrijpion op de 7e rij uiteindelijk niet meer te houden. Daarmee was de winst voor Tim en voor het team in de tas.
Bij de partij van Freek Veldmeijer tegen Martin Hoogenboom had ik lange tijd het idee dat Freek slechter stond en zou verliezen. De tegenstander kon volgens Wim zelfs twee keer een stuk of een kwaliteit winnen en ik zag ook een paar keer wat mooie zetten voor de tegenstander die hij gelukkig niet zag. Freek wist alles goed te verdedigen en uiteindelijk genoeg druk te zetten, waardoor de tegenstander ook moest blijven verdedigen. Toen duidelijk was dat wij al hadden gewonnen werd besloten ook dat punt te delen.
Aan de speerpunt speelden Hans en Aat tegen de toppers van Oudewater: Hans speelde met wit tegen de sterke Ed Oosterlaken en Aat speelde tegen Bas Jansen. Bij Hans zag het er in het begin allemaal rooskleurig uit: tegenovergestelde rokade, actieve stukken en een mooie pionnenstructuur, maar na het systematisch en vakkundig ontmantelen van de witte stelling moest Hans uiteindelijk het onderspit delven.
Bij Aat was het nog spannender: Bas Jansen offerde in de opening een stuk om de zwarte koning in het midden van de onderste rijen te houden. Aat kreeg een gruwelijke koningsaanval over zich heen en moest langs diepe afgronden gaan. verscheidene malen dacht ik dat het over en uit was, maar Aat wist de koning uiteindelijk naar een relatief veilige plek te manoeuvreren. Na een tweede poging tot dame-offer van Bas waren de kansen ineens gekeerd en was het Aat die een koningsaanval uitvoerde; die was echter niet meer te houden en mat-in-twee was onvermijdelijk: 5,5-2,5. Een mooie einduitslag van een mooie avond.
De kop is eraf: op 7 november is Doorn-Driebergen 2 aan de beurt en dan hopen we op eenzelfde mooie einduitslag.
Met vriendelijke groet,
Philippe Friesen

Kijk Uit 1 – Rivierenland 2

Ed Oosterlaken - Hans de Rooy 1-0
Bas Jansen - Aat Liefbroer 0-1
Henk Treur - Wim Kruimer ½-½
Matthias Ehrhardt - Henk den Braber ½-½
Sjaak Oosterlaken - Tim Kortekaas 0-1
Jean de Goeij - Peter Brandsma 0-1
Piet Brouwer - Jorge Garcia 0-1
Martin Hoogenboom - Freek Veldmeijer ½-½

2½ – 5½

=================== Blog Item ==================
Date:2017-08-19 09:27:23
title:ALV
De Algemene Ledenvergadering zal plaatsvinden op dinsdag 5 september om 20:00 in de Prinsenhof. De stukken volgen t.z.t.. Willen degenen die in bezit zijn van een wisselbeker deze weer inleveren?
De eerste speelronde is op 12 september.
Per komend seizoen zal de functie van wedstrijdleider extern vrijkomen. Het bestuur zal de heer Friesen voordragen om de functie komend seizoen te gaan vervullen. Friesen heeft vorig seizoen de cursus Scheidsrechter 1 van de KNSB gevolgd en succesvol afgerond. Eventuele tegenkandidaten kunnen zich aanmelden bij onze secretaris.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-07-27 10:04:39
title:beveiligde verbinding
sinds deze zomer is het mogelijk een veilige verbinding (https) te maken met de website via
https://www.svrivierenland.nl

=================== Blog Item ==================
Date:2017-06-03 20:01:20
title:Tentoonstelling van de schilderijen van Arif Telaku
Op 13 juni zal Arif Telaku een deel van zijn schilderijen presenteren bij schaakvereniging Rivierenland. De uit Kosovo afkomstig kunstenaar schildert over uiteenlopende onderwerpen zoals het schaakspel, maar ook over de tragische gebeurtenissen in zijn land van herkomst. Kenmerkend voor veel werken is de enorme emotie die het weet los te weken bij de toeschouwer.
Kom deze unieke beleving zelf ervaren!

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en zal beginnen om 20:00.
Een impressie van de werken is te vinden op http://telaku-art.com/.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-05-25 18:48:03
title:Heen en weer, heen en weer, heen en weer, heen en weer…..
Bijna drie jaar geleden schreef ik in een verslag: ‘na het zuur dan nu het zoet’. Het was naar aanleiding van de eerste overwinning in de 2e klasse, na een seizoen daarvoor (2013/2014) waarin 9 achtereenvolgende nederlagen werden geleden. Het bleek ook de eerste stap naar een memorabel kampioenschap in het seizoen 2014/2015 te zijn. De geschiedenis blijft zich herhalen. Wisten we ons vorig jaar nog met moeite te handhaven in de 1e klasse, het huidige seizoen gingen we zonder matchpunten roemloos ten onder. Conclusie: we zijn te zwak voor de 1e klasse, maar te sterk (mag ik volgend seizoen weer hopen) voor de 2e klasse. Ons schaakbootje vaart heen en weer, heen en weer, heen en weer…….. (ook in het seizoen 2012/2013 werd het 2e kampioen).
Als ik eerlijk ben lag de degradatie ook wel in de lijn der verwachting. Naar mijn mening waren wij terecht gekomen in de zwaarste 1e klasse (1A). Dat blijkt ook wel, want Vegtlust 1 eindigde in 1B op een keurige 6e plaats. Die wisten wij in het seizoen 2015/2016 nog te verslaan en onder ons te houden. Het team was ook verzwakt door het doorstromen van Aat Liefbroer naar het 1e team, en het niet meer gebruik kunnen maken van Tim Kortekaas en Philippe Friesen als invallers omdat zij ‘vast’ in het eerste speelden. Echter niet getreurd, het was een bewuste keuze van de Technische Commissie en leverde een prachtig kampioenschap op voor ons vlaggenschip. In alle confrontaties bleek ook dat de (gemiddelde) rating van onze tegenstanders (veel) hoger was. Het verschil in sterkte kwam vaak tot uiting in het laatste speeluur, waar onder invloed van de tijdsdruk wij sneller foutjes maakten.
Zijn er positieve zaken te melden? Jazeker. Jeroen Brandsma scoorde een keurige 50%, en ook de 3 uit 7 van Henk den Braber aan het tweede bord was niet onverdienstelijk. Invallers presteren bij ons doorgaans altijd goed, in het bijzonder viel de prestatie van Hans Ruis met 1,5 uit 2 op. De inzet van een ieder was immer goed en de sfeer leed niet onder de nederlagen. Na de zomer gaan we opnieuw proberen het bootje weer naar de overkant te laten varen.
Heen en weer, heen en weer, heen en weer, heen en weer……….

=================== Blog Item ==================
Date:2017-05-06 14:32:31
title:4e klasse KNSB & Rivierenland
Tijdens de laatste ledenvergadering van de SGS werd onder andere gesproken over de invoering van een 4e klasse KNSB. Dit artikel probeert u kort te informeren wat de huidige stand van zaken is wat betreft de 4e klasse en wat dit voor gevolgen heeft voor SV Rivierenland. Onderstaande is een passage van het voorstel Scheiding der Competities, zoals aan mij geschreven door de SGS.
“Het voorstel Scheiding der Competities voorziet in het loskoppelen van de landelijke en regionale teamcompetities. Dit betekent dat er geen promotie/degradatie meer zal zijn tussen de verschillende competities. Individuele schakers hebben dan de keuze om door de week en/of in het weekend te schaken. De landelijke competitie zal dan ook uitgebreid worden met een vierde, vijfde en mogelijk zesde en zevende klasse. (…)
Er is nog geen sprake van een definitieve scheiding van de competities. De seizoen 2018-2019 en 2019-2020 worden als proefperiode gebruikt.”
Het ziet ernaar uit dat het voorstel door de bondsraad wordt aangenomen en dat het mogelijk wordt dat Rivierenland een team inschrijft in deze competitie. Onze secretaris heeft al onder onze leden gepeild of zij interesse hebben in deelname in deze zaterdagcompetitie. De animo is echter miniem en Rivierenland zal vooralsnog geen team inschrijven.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-05-02 17:20:00
title:SV Rivierenland 3 – Denk En Zet 2: Erop of eronder!
Sv Rivierenland 3 – Denk en Zet 2: Erop of eronder!
De wedstrijdavond startte bizar. Een opkomend team dat te laat kwam en veel rumoer en geroezemoes in de speelzaal.
Om 20:05 kon de wedstrijd afgetrapt worden. Ik keek naar de borden en mijn inschatting bleek juist te zijn, we zaten goed.
We hadden ons lot zelf in handen. Bij verlies zou degradatie bijna onafwendbaar zijn en bij een gelijkspel afhankelijk van de concurrentie. Bij winst waren alle zorgen voorbij.
Hans Ruis etaleerde zijn goede vorm. Dit jaar heeft Hans enkele zeer goede prestaties geleverd tegen spelers die op papier veel sterker zijn. Geruisloos pakte Hans de eerste winst van de avond en bracht zijn tegenstander de eerste nederlaag van het seizoen toe. Chapeau!
Bij Willem op het 2e bord leek het meer op een “misère met een proatje”, want deze klasbak van Denk En Zet met een rating van 1300 maakte er een echte show van. Niet erg sportief en niet in de geest van de sport. Knap van Willem dat hij de concentratie vasthield en zijn partij verzilverde.
Rob had zich zichtbaar goed voorbereid en sloeg het remise-aanbod resoluut af. Alleen de winst telde en dat was de missie. Het klonk ook als muziek in mijn oren toen zijn tegenstander opgaf.
Bij Jos, Ben en Albert liep het wat stroever aan de borden. Ben liet zich verrassen en een stikmat beëindigde de partij. Jos gaf niets weg en zijn tegenstander ook niet. Remise was het resultaat. Zelf stond ik beter, maar miste het vernuft van het moment om mijn tegenstander definitief in te pakken. Zo sta je dan met twee vrijpionnen op het bord die niet te verzilveren zijn. Ik baalde als een stekker, want bij winst waren we op 4½ gekomen en was de degradatie afgewend, maar we bleven op 4 steken en de andere ontwikkelingen waren erg zorgelijk voor ons.
Met een stand van 4-2 waren we nog op 2 borden in actie. Arif en Arian, die allebei in tijdnood waren en een mindere positie hadden.
Ik vroeg me af of we nog in staat waren een halfje te scoren, om zo de overwinning in Buren te houden en eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in.
Gelukkig herpakte Arian zich en ruilde de aanvallers een voor een van het bord. Deze partij leek te draaien en dat gaf de burger weer moed.
In mijn oogcontact met Arif zag ik dat hij wist dat hij verloren stond, maar hij moet mijn signaal goed begrepen hebben. De partij is pas verloren als je mat staat!
Onze Tovenaar van de Balkan heeft zijn krachten herpakt en kan toeslaan als niemand er meer rekening mee houdt. De aftrekdreiging van Arif werd enkele malen goed gepareerd. Echter, de oprukkende pion op h5 bracht onbalans in de zwarte stelling. Een onhandige damezet leverde stukwinst op zonder compensatie en qua materiaal was de partij weer in evenwicht. Wat ik al jaren weet en de tegenstander nu ook ervaren heeft, is dat Arif op zulke momenten ontketend wordt. Een ogenschijnlijk wanhoopsoffer, bleek een geniale list en hier sloeg Arif binnen 5 zetten weer toe. Zwart was alles kwijt: zijn stelling, zijn overwicht en zijn geloof in een goede afloop. Deze winst werd met gejuich ontvangen en Rivierenland was, dankzij de 5-3 overwinning, uit de degradatiezone.
Arian had inmiddels zijn stelling gelijkgetrokken, maar de snelheid van het eindspel onder tijdsdruk speelde hem parten. Onnodig gaf hij zijn remisestelling uit handen.
Met deze overwinning van 5-3 was ik dik tevreden; een mooie afsluiting van het seizoen.
Een seizoen met pieken en dalen, het gemis van onze vaste waarde Jack en de schitterende doorbraak van Arthur.
Zoals voorgesteld werd zullen we met een bbq het seizoen afsluiten en Maarten vragen voor een kritische noot ………..

Albert

=================== Blog Item ==================
Date:2017-04-19 13:58:13
title:Grootmeesters Rivierenland zeker van promotie
Met 16 matchpunten op zak is het 1e erin geslaagd om promotie naar de promotieklasse af te dwingen. Alhoewel De Rode Loper 1 theoretisch nog poulewinnaar kan worden in de eerste klasse B is Rivierenland op matchpunten niet meer in te halen door de nummers 2 en 3 van de eerste klasse A. Vanwege de versterkte promotieregeling (hier te vinden: http://www.sgs-schaakbond.nl/?page_id=3070) betekent dit dat Rivierenland in het slechtste geval promoveert als beste nummer 2. Na lange tijd van afwezigheid is Rivierenland terug op het hoogste strijdtoneel van de SGS en we zijn er meer dan klaar voor. De laatste wedstrijd is op donderdag 18 mei tegen Houten in het Stedelijk Gymnasium in Utrecht en ik nodig iedere Rivierenlander uit om te komen kijken. Alle tien teams uit de eerste klasse B spelen deze avond in ditzelfde gebouw de gezamenlijke slotronde. Terzijde, een week eerder op 11 mei spelen onze broeders van het tweede op dezelfde locatie om eerbehoud in de eerste klasse A tegen Oud-Zuylen Utrecht 4. Als ze winnen blijven ze in de eerste klasse. Ze liggen eruit.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-03-20 20:10:42
title:De Giessen en Linge 2 – Rivierenland 3
Met een man minder begin je al met een achterstand van een punt.
Jammer, maar deze situatie was niet te voorkomen en na wat heen en weer geschuif in de opstelling, werden iets na half acht de klokken ingedrukt.
Ondanks de hogere rating aan alle borden kwam de echte vechtersmentaliteit van de Rivierenlanders naar boven. Heel lang gingen alle partijen gelijk op.
Willem leek als eerste door het ijs te zakken, maar de oude vos bereidde zijn vorkje zeer doordacht voor. De tegenstander hapte in het aas en liep enkele minuten later gedesillusioneerd de zaal uit.
Hans, Rob en Albert moesten vol aan de bak.
Hans kon het gevaar van het paard op een erg sterk veld niet oplossen en verloor. Zelf had ik een moeizame partij en de remise-stand was na een 2 uur schaken bereikt. Mijn tegenstander wilde doorspelen en na 55 zetten die niets meer aan de stelling veranderden werd het alsnog remise.
Arian, uitgerust van vakantie, pareerde de aanvallen van Hans Karelse. Een gedegen remise was het resultaat.
Arif moest aan het einde van de partij de tol betalen voor zijn iets te opportunistische spel. Jos wikkelde ook keurig af naar een remise en hield tot het einde van het spel het venijn op het bord.
Rob hield de spanning er echt in. Een dubieuze vork met een paard had wellicht ook anders afgewikkeld kunnen worden. Gelukkig maakte Rob optimaal gebruik van de mobiliteit van zijn stukken. Na het zien van onafwendbaar mat gaf de tegenstander op.
In de partijen realiseerden we een 3 ½ – 3 ½-resultaat. Een goede en gedegen prestatie tegen de nummer 2 uit de competitie. De N.O. kostte ons de partij, jammer……….
Albert

=================== Blog Item ==================
Date:2017-03-12 10:23:51
title:Rivierenlanders winnen in Acquoy
Het toernooi in Acquoy viel dit jaar ten prooi aan Evert. Rudy werd 2e en Jeroen werd 2e in groep 2.
Omdat het toernooi dit jaar op dezelfde dag viel als een KNSB-ronde waren de echte topspelers dit jaar afwezig.
Ook de Acquoyenaren waren blij dat de winnaar dit keer iemand uit dezelfde gemeente was.
Zie ook het artikel in nieuwsblad Geldermalsen:
http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/sport/evert-aalten-uit-beesd-wint-scheve-toren-toernooi-223554

=================== Blog Item ==================
Date:2017-03-08 07:40:05
title:Feiten en fotos Rivierenland Open Rapid Op de Toernooipagina vindt U een kort verslag van het toernooi en links naar de fotos en uitslagen.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-03-03 07:23:06
title:Niet gelukt
Niet gelukt
Woensdag 1 februari noopte ons af te reizen naar de binnenstad van Utrecht voor de cruciale wedstrijd tegen De Rode loper 2. Een leuk speellokaal, maar parkeren voor de deur is duur, vooral als je eerst een verkeerd kenteken invoert en dus twee keer moet afrekenen. Ik noem geen naam, het zal wel met de concentratie te maken gehad hebben, en ja, hij won later wel! Het aardige van het spelen bij DRL is dat de partijen op internet rechtstreeks zijn te volgen.
Inmiddels is wel duidelijk wie de zwakke broeders in onze competitie zijn (Hoogland 2, Oud Zuylen Utrecht 4, De Rode Loper 2 en wij), en spelen om degradatie te voorkomen. De Rode Loper had al een keer gewonnen (van OZU 4), maar wij nog niet dit seizoen. Daarom zou een overwinning tegen een degradatiekandidaat ons een eind op weg helpen voor behoud in de eerste klasse. Om die reden had ik invaller, maar ook topscorer Menno Visser, opgeroepen, en me zelf aanvankelijk op de reservelijst geplaatst. Helaas kon hij uiteindelijk niet meedoen en bleek dat ook Jorge moest afzeggen. Dat stelde ons voor een lastigere opgave, onze ratings liggen gemiddeld een stuk lager.
Ik had de normale opstelling wat aangepast, maar DRL had hun gebruikelijke eerste vier bordspelers op de borden 5 t/m 8 geplaatst, en vice versa. In de loop van de avond vertaalde het ratingverschil zich in punten voor de tegenstanders. Henk, Jeroen, Hans en Freek gingen strijdend ten onder met weinig kans op een beter resultaat. Ben en Arif speelden gedegen remises. Peter en René smaakten het zoet van de overwinning omdat zij wisten te profiteren van de onoplettendheid van hun tegenstanders. Zo worden zeges vaker gecreëerd, niettemin een knappe prestatie.
Freek
De Rode Loper 2 – Rivierenland 2
Den Braber, H (1816)- Toby, Almer (1761) 0-1*
Buys, Paul (1822)- Driessen, B (1684) 1/2-1/2*
Brandsma, P (1647) – Vermeulen, Jacco (1697) 1-0*
Das, Peter (1729) – Telaku, A (1758) 1/2-1/2*
Brandsma, J (1650)- Hoogakker, Peter (1812) 0-1*
Heesen, Jos (1772)- Meuwissen, R (1626) 0-1*
Veldmeijer, F (1664)- Regeling, Chris (1781) 0-1*
Van Bergenhenegouwen, Victor (1766) – De Rooij, H (1689) 1-0

=================== Blog Item ==================
Date:2017-01-16 20:28:32
title:verslagen Bekerteam SOS
Hier komen de verslagen van het Bekerteam in de SOS

=================== Blog Item ==================
Date:2017-01-16 20:19:27
title:Hoopvolle nederlagen.
Hoopvolle nederlagen.
Inmiddels blijkt uit de ranglijst dat voor het tweede team de zwaarste wedstrijden in de eerste helft van de competitie zijn ingepland. Na de zware nederlaag tegen Lekstroom 1 volgde de uitwedstrijd tegen Doorn-Driebergen 1. Een team waar we vorig seizoen nog met 6-2 van verloren. We hadden bovendien twee invallers nodig, wat een onmogelijke klus bleek te zijn om die te vinden. Na circa 15 clubgenoten benaderd te hebben was alleen Hans Ruis in de gelegenheid om mee te doen. Dat betekende dus met een 1-0 achterstand beginnen. Niet leuk, maar het leek wel of de spelers daardoor onbevangen aan hun partij begonnen tegen opponenten die in de meeste gevallen over 150 tot 250 hogere Elo ratings beschikten, wat het spel van ons alleen maar ten goede kwam. Hans Ruis schaakte misschien wel één van zijn allerbeste partijen. Met zijn twee torens zette hij de koning klem en zegevierde. Jeroen Brandsma profiteerde van de tijdnood van zijn tegenstander en won eveneens fraai. En met de remises van Henk, Ben en Freek kwamen we toch nog op 3,5 punten. Met de wetenschap dat er in sommige partijen meer in had gezeten was het eindresultaat daardoor zelfs een tikkeltje frustrerend.

=================== Blog Item ==================
Date:2017-01-09 21:38:33
title:over de website
Over de website
Hier komt nieuws over de website als er wat veranderd ivm nieuw seizoen etc


Geplaatst

in

door

Tags: