Nieuwjaarschaak 2024

Afgelopen 2 januari was het weer tijd voor de 2e editie van het Nieuwjaarschaak Rapid toernooi van SV Rivierenland. Maarliefst 16 man was met de oliebollen nog achter de kiezen komen opdraven naar het buurthuis in Tricht. Na een ieder elkaar een best nieuwjaar te hebben gewenst begonnen we zo aan 4 rondes Rapid schaak met 20 minuten per persoon per partij.

De favorieten voor de toernooiwinst begonnen met een zege en stelde in verdere rondes ook niet teleur. Hemmo Mulder en Roelant Zoete begonnen beide met een winstpartij. Henk Spies wist knap van Albert Sluiter te winnen, die in snelle partijen het sterkst is. Een zege die later cruciaal bleek te zijn. Als kersvers lid speelde Tejmoer een sterke partij tegen Gerard Junge, die zomaar een stuk weg gaf. Tejmoer liet later in de partij de winst echter uit zijn hand glippen.

In de tweede ronde kwam Arno van Hoof in een remise stelling tegen Hemmo Mulder met toren en pion, echter, door een pion onder tijdsdruk ongedekt te laten staan werd het alsnog een nederlaag. Roelant Zoete speelde remise tegen Ben Driessen terwijl de concurrentie doorging met winnen.

In de 3e ronde ging Hemmo Mulder eerder naar huis waardoor Henk Spies soeverein aan de leiding stond met 3 overwinningen gevolgd door Roelant Zoete met 2.5 punt. De toernooiwinst werd dus bepaalt in partij tussen de nr 2 en nr 1.: Roelant Zoete versus Henk Spies. Een remise was voor Henk voldoende om de zege te verzekeren en dit gebeurde ook. De debutant Herman Blom, die binnen kwam lopen om ‘eens te kijken’ wist in de 4e ronde verassend van Arian van Weerden te winnen die geen best Nieuwjaarschaak beleefde en niet helemaal zichzelf leek.  

In de einstand kwamen Roelant en Albert gelijk te staan, maar vanwege de hogere weerstandspunten voor Albert wist hij uiteindelijk het zilver van de 2e plek te verzilveren. De Gal & Gal fles van de 1e plek ging naar de verdiende winnaar Henk Spies.

Achteraf werd de bar nog een tijd opengehouden voor wat versnaperingen en drankjes terwijl er mooie schaakverhalen werden verteld door Rob Disselhof. De aftocht naar huis was ook weer een kleine uitdaging door de uitbarstingen van storm ‘Henk’… een meer toepasselijkere naam hadden ze voor deze avond niet kunnen bedenken.


Geplaatst

in

,

door

Tags: